Naar inhoud

Bewegen langs trage wegen - van hut noa haar - tentoonstelling

Deze informatie is niet meer actueel!
Van hut noa haar. Van hier naar ginder. Meerhout ligt bezaaid met trage wegen die over de eigenheid van ons dorp vertellen. Dat krijg je te zien in de tentoonstelling.

Wanneer

 • vrijdag 15 september
  tot vrijdag 15 december
  maandag
  van 09.00 uur tot 12.00 uur, van 14.00 uur tot 16.00 uur
  dinsdag
  van 09.00 uur tot 12.00 uur
  woensdag
  van 09.00 uur tot 12.00 uur
  donderdag
  van 09.00 uur tot 12.00 uur
  vrijdag
  van 09.00 uur tot 12.00 uur
  zaterdag
  Gesloten
  zondag
  Gesloten

Prijs

gratis

Locatie

Agora gemeentehuis Markt 12450 Meerhout

Organisatie

gemeentebestuur Meerhout
W
www.meerhout.be

Contact

T
014 24 99 28
E
cultuur@meerhout.be

Extra

De tentoonstelling is te bezoeken in het gemeentehuis:

- tijdens de openingsuren:

 • maandag van 9 tot 12 uur, van 14 tot 16 uur en van 17 tot 19 uur
 • dinsdag tot vrijdag van 9 tot 12 uur

- op zondag 15 oktober van 13.30 tot 17 uur

- op vrijdag 20 oktober van 19 tot 23 uur

 

Van hut naar haar. Van hier naar ginder.

Te voet of met de fiets door veldwegen, jaagpaden, bospaden, kerkwegels, holle wegen en doorsteekjes. Ons dorp ligt bezaaid met dergelijke paadjes die vaak een verbinding maken tussen en naar dorpskernen. Dit netwerk van trage wegen biedt een alternatieve en verkeersveilige route voor schoolgaande kinderen, om boodschappen te doen of om je favoriete vereniging op te zoeken.

Bijna alle trage wegen hebben een historische achtergrond. Het zijn getuigenissen van oude verbindingen tussen dorpskernen (kerkwegels), van vroegere doorgangen voor landbouwers (karrensporen) of van wegen die werden gebruikt om boten voort te slepen (jaag- en dijkpaden op oeverstroken) Trage wegen vertellen heel wat over de eigenheid van een dorp of een streek. Ze zijn vaak levend erfgoed waarover heel wat anekdotes en legendes bestaan.

De tentoonstelling werpt een blik op de geschiedenis van deze paadjes. Daarnaast toont ze waarom trage wegen zo belangrijk zijn voor ons. 

Samen met de provincie Antwerpen maakte het gemeentebestuur van Meerhout een overzichtelijke Trage Wegen kaart in vijf delen waarop al deze paadjes vermeld staan. Marinus Van Nistelrooij tekende voor de kaart de merkpunten in het landschap, zoals de Sint-Trudokerk, de Haenvense molen, ... De kaart en de originele pentekeningen van Marinus ontdek je in de expo.

 

Alle activiteiten