Naar inhoud
burgerzaken / burgerlijke stand

Markt 1
2450 Meerhout


T 014 24 99 41
F 014 24 99 59
E-mail

burgerzaken / burgerlijke stand

Het werkgebied van het team burgerlijke stand omvat drie belangrijke gebeurtenissen in een mensenleven: geboorte, huwelijk en overlijden. Als deze zich voordoen op het grondgebied van de gemeente Meerhout, wordt door de ambtenaar van de burgerlijke stand een akte opgemaakt.

 

Onze maatschappij is voortdurend in beweging wat regelmatig resulteert in nieuwe wetten en rechten. Het huwelijk voor homo's en lesbiennes, de mogelijkheid dat deze koppels kinderen kunnen adopteren en de erkenning van een kind zijn hiervan een aantal voorbeelden. De medewerkers helpen burgers bij de administratieve verwerking.

 

Ook de multiculturele samenleving waarin we leven, beïnvloedt de werking van dit team.

 

Wanneer bijvoorbeeld een Belg trouwt met een niet-Belg moeten de regels van het land van herkomst toegepast worden. Dit betekent dat er andere regels gelden voor bijvoorbeeld een Pool dan voor een Braziliaan. Dit maakt dat de taak van de burgerlijke stand meer en meer complex wordt.

 

Een andere belangrijke taak die voortvloeit uit de instroom van niet-Belgen, zijn de aanvragen om de Belgische nationaliteit te krijgen. Omdat niet elke aanvrager in dezelfde positie verkeert, is het ook op dit vlak niet altijd een hapklare taak.

 

Verder kan je bij dit team onder andere terecht voor informatie over adoptie, erkenningen, huwelijksvermogensstelsel, echtscheidingen ... De medewerkers verzorgen hierover ook de administratie.

 

De akten die de ambtenaar opmaakt van deze gebeurtenissen, zijn documenten met wettelijke bewijskracht. Dit betekent dat wat in de akten staat, wettelijk als juist wordt beschouwd. Ook vormen de gegevens die in de akten staan de basis voor het bevolkingsregister.

Je kunt hier terecht voor: