Naar inhoud

Boscompensatie: bepaal zelf mee waar er bos geplant wordt!

Bosaanplanting

 Sinds 1990 is het in principe verboden om te ontbossen. Op deze regel zijn er een aantal uitzonderingen. Indien er toch ontbost wordt, moet er in de meeste gevallen een compensatie gebeuren.

Dit kan door het betalen van een bosbehoudsbijdrage van 3,5 per m². Afhankelijk om welk soort bos het gaat en waar het bos gelegen is moet dit bedrag nog vermenigvuldigd worden met een factor 1 tot 3.

De bosbehoudsbijdrage komt terecht in het boscompensatiefonds. Met deze middelen plant de overheid terug nieuwe bossen aan ergens in Vlaanderen. De overheid bepaalt de locatie. Wil je graag zelf mee bepalen waar er bos komt? Dan is er vanaf nu de website www.boscompenseren.be.

Boscompenseren.be is de marktplaats van Vlaanderen waar partijen die bos moeten compenseren in contact kunnen komen met bebossers die bos aanplanten in natura.

 

Mogelijkheid 1: U biedt te bebossen gronden aan

U kan zich registreren op de website zodat geïnteresseerden die in samenwerking met u willen compenseren, contact met u kunnen opnemen. Het is vervolgens aan beide partijen om de nodige afspraken over o.a. de prijs per m² te maken. Let wel: niet overal is bebossing toegestaan. In bepaalde gevallen moet je ook eerst een vergunning aanvragen.
Het voordeel voor u is dat u een deel van de kosten voor het bebossen van uw grond kan recupereren.

 

Mogelijkheid 2: U zoekt aanbieders om boscompensatie in natura te verwezenlijken

Op de website vindt u alle partijen die te bebossen gronden voor boscompensatie aanbieden. Neem contact op met de aanbieder die uw voorkeur geniet en maak de nodige afspraken. Boscompenseren.be biedt handige documenten, zoals een voorbeeldovereenkomst, zodat het proces zo gemakkelijk mogelijk wordt.
Het voordeel voor u is dat u minder (momenteel tussen 1,6 en 3 euro/m²) zal moeten betalen dan de bosbehoudsbijdrage (3,5 euro/m²).

Het is een heel eenvoudig systeem, waarbij ontbosser en bebosser volledig zelfstandig afspraken maken.

 

Meer info: www.boscompenseren.be

Datum van het bericht: maandag 07 augustus 2017
Alle nieuws