Naar inhoud

Nacht van het Kempens erfgoed op 20 oktober : expo Bewegen langs trage wegen

trage wegen

Bewegen langs trage wegen - Van hut noa haar. Van hier naar ginder. Meerhout ligt bezaaid met trage wegen die over de eigenheid van ons dorp vertellen. Dat krijg je te zien in de tentoonstelling.

Ze is open tijdens de Nacht van het Kempens erfgoed op vrijdag 20 oktober van 19 tot 23 uur.

Daarna is ze te bezoeken in het gemeentehuis tijdens de openingsuren:

  • maandag van 9 tot 12 uur, van 14 tot 16 uur en van 17 tot 19 uur
  • dinsdag tot vrijdag van 9 tot 12 uur

De toegang is gratis.

Van hut naar haar. Van hier naar ginder.
Te voet of met de fiets door veldwegen, jaagpaden, bospaden, kerkwegels, holle wegen en doorsteekjes. Ons dorp ligt bezaaid met dergelijke paadjes die vaak een verbinding maken tussen en naar dorpskernen. Dit netwerk van trage wegen biedt een alternatieve en verkeersveilige route voor schoolgaande kinderen, om boodschappen te doen of om je favoriete vereniging op te zoeken.

Bijna alle trage wegen hebben een historische achtergrond. Het zijn getuigenissen van oude verbindingen tussen dorpskernen (kerkwegels), van vroegere doorgangen voor landbouwers (karrensporen) of van wegen die werden gebruikt om boten voort te slepen (jaag- en dijkpaden op oeverstroken) Trage wegen vertellen heel wat over de eigenheid van een dorp of een streek. Ze zijn vaak levend erfgoed waarover heel wat anekdotes en legendes bestaan.

De tentoonstelling werpt een blik op de geschiedenis van deze paadjes. Daarnaast toont ze waarom trage wegen zo belangrijk zijn voor ons. 

Samen met de provincie Antwerpen maakte het gemeentebestuur van Meerhout een overzichtelijke Trage Wegen kaart in vijf delen waarop al deze paadjes vermeld staan. Marinus Van Nistelrooij tekende voor de kaart de merkpunten in het landschap, zoals de Sint-Trudokerk, de Haenvense molen, ... De kaart en de pentekeningen van Marinus ontdek je in de expo.

 

Datum van het bericht: vrijdag 20 oktober 2017
Alle nieuws