Naar inhoud

Zittaarts Toneel wint cultuurprijs 2017

culturele prijzen 2017

Op tweede kerstdag werden in de Sint-Jozefkerk de cultuurlaureaten van 2017 gevierd. De jury kende de Cultuurprijs toe aan het Zittaarts Toneel.

Zestien cultuurvrijwilligers werden op tweede kerstdag in de bloemetjes gezet.

  • van KVLV Zittaart: Annita Blondeel, Godelieve Dams en Magda Melis
  • van Samana Gestel: Wieza Celen, Mia Camps, Vera Wilms, Mia Beliën en Jeannine Engelen
  • van Samana Berg: Jef Veraghtert, Jos Engelen, Josee Thijs, Jeannine Reynders, Benoit Aerts en Jos Smaers
  • van Speeltuin Kinderweelde: Vital Geuns
  • van Femma Berg: Arlette Van Gheel

Met een zeer gesmaakt concert van het Symfonieorkest Zuiderkempen en The Jackets in de Sint-Jozefkerk kreeg de viering van de cultuurlaureaten een feestelijk tintje. .

 

Cultuurprijs

Voor de Cultuurprijs 2017 werden negen dossiers ingediend.

 

Het culturele jaar 2017 is vooral een jaar geweest van bevestiging van gevestigde waarden. Verscheidene kandidaten vieren een jubileum of laten een lange werking zien waarmee nog maar eens duidelijk is aangetoond dat cultuur echt wel in onze gemeente ingebakken zit!

Femma Berg vierde het 50-jarig bestaan van de vereniging. De speeltuin Kinderweelde stelde Vital Geuns, met 58 jaar als bestuurslid op de teller, voor als kandidaat. Het oudste balorkest van Vlaanderen, The Jackets, vierden hun wederoptreden met een tiende fanbal. Groez Rock heeft 26 jaar festival achter de rug. Halirojein is al jarenlang bezig om Meerhoutenaren de knepen van het gitaar spelen bij te brengen. En Zittaarts Toneel blies veertig kaarsjes uit.

 

Daarnaast waren en nog een aantal boeiende projecten.

KWB Berg zette op een frisse manier het Meerhouts erfgoed in de kijker met 'De barreg makt wa varreg'. Marinus tekende de tien meest karakteristieke gebouwen voor de tragewegenkaart, een project van de provincie Antwerpen. En Bart Hermans ontwierp samen met Berlinde De Bruyckere een kunstwerk in het kader van 'Ik trap gewoon door' van 'Te Gek!?'.

 

De zeer uiteenlopende dossiers, illustreren de boeiende diversiteit binnen het Meerhoutse culturele landschap.

 

Elke kandidatuur heeft zijn waarde en hoort in deze rij van mogelijke winnaars. Na lang beraad maakte de jury een moeilijke keuze. Uiteindelijk werd het een tweestrijd met veel pro’s en contra’s tussen twee kandidaten: het Zittaarts Toneel en Bart Hermans. Het Zittaarts Toneel kaapte uiteindelijk de prijs weg.

 

De jury omschreef de beide kandidaten als volgt.

 

Zittaarts Toneel staat maar liefst 40 jaar op de planken en werd dus in 1977 boven de doopvont gehouden. Het aantal opvoeringen is nog nauwelijks te tellen en allerlei genres passeerden de revue. Elk jaar zakken een dikke 2500 mensen af naar de parochiezaal van Zittaart.

Naar aanleiding van hun 40-jarig bestaan speelde ze voor het eerst in haar geschiedenis twee producties. In april bracht het gezelschap het tragisch verhaal ‘Het Zouthuis’. In het najaar volgde het komische stuk Vrouwenstaking.

Twee producties in één jaar, van een totaal verschillend genre is toch wel een buitengewone prestatie!

Bovendien stond dit jaar ook ouderdomsdeken Door Hoes - hij is inmiddels 85 jaar! – op de planken. De familie Hoes staat trouwens geregeld met drie generaties tegelijk uit één familie op het podium in Zittaart.

 

Bart Hermans is de nieuwkomer in het culturele landschap. Hij werkte mee aan het kunstproject 'Ik trap gewoon door'. Dit project brengt een dialoog tot stand tussen bekende kunstenaars en mensen met psychosegevoeligheid. In 'Ik trap gewoon door' werd de grens opgezocht tussen creativiteit, psychische kwetsbaarheid en kunst. Meerhoutenaar Bart Hermans heeft een bipolaire stoornis en een gevoeligheid voor psychoses. Zoals acht jaar geleden toen hij een psychose doormaakte. Die ervaring verwerkte hij in een kunstwerk. Voor het project 'Ik trap gewoon door' van 'Te Gek!?' maakte hij samen met professioneel kunstenaar Berlinde De Bruyckere een engelenvleugel. Tijdens zijn psychose, acht jaar geleden, dacht hij dat hij samen met de engelen door de tijd kon reizen en zijn overleden grootmoeder kon terug halen. Die vleugel verwijst daarnaar.

De jury is lovend over deze kandidaat omdat hij het taboe dat rond psychische kwetsbaarheid hangt, hiermee verbreekt en mensen bewust wil maken van psychische problemen. Hiervoor is moed nodig. Bart toont dat het OK is om anders te zijn.

 

Na lang beraad besloot de jury unaniem de Cultuurprijs 2017 toe te kennen aan het Zittaarts toneel

omwille van de bijdrage die de vereniging levert aan het culturele leven in Meerhout met een verankering in onze gemeente en het succes dat ze keer op keer haalt in Meerhout en erbuiten.

 

Cultuurvrijwilligers

De cultuurvrijwilligers zorgen keer op keer, jaar na jaar, dat de verenigingen hun werking kunnen blijven ontplooien. Met hun inzet maken mensen deel uit van een vereniging, kunnen mensen deelnemen aan tal van activiteiten en kunnen mensen zich verder bekwamen en ontplooien. Deze vrijwilligers bouwen mee aan een verdraagzame en zorgzame gemeenschap. Onze cultuurvrijwilligers maken 15 jaar of langer deel uit van het bestuur van een vereniging en zetten zich belangeloos in.

De gemeentelijke cultuurraad wil dan ook haar oprechte dank uitspreken voor hun jarenlange inzet en hen een attentie aanbieden. Onze cultuurvrijwilligers van 2017 ontvangen een nieuwjaarkezoetezak en een boekenbon.

 

Zestien cultuurvrijwilligers werden op tweede kerstdag in de bloemetjes gezet.

  • van KVLV Zittaart: Annita Blondeel, Godelieve Dams en Magda Melis
  • van Samana Gestel: Wieza Celen, Mia Camps, Vera Wilms, Mia Beliën en Jeannine Engelen
  • van Samana Berg: Jef Veraghtert, Jos Engelen, Josee Thijs, Jeannine Reynders en Jos Smaers
  • van Speeltuin Kinderweelde: Vital Geuns

 

En daarnaast hadden we twee cultuurvrijwilligers die een jubileum vieren.

Benoit Aerts van Samana Berg heeft maar liefst 40 jaar op de teller als bestuurslid.

En we hebben ook een gouden jubileum met een carrière van maar liefst 50 jaar met Arlette Van Gheel van Femma Berg.

 

Met de uitreiking van de cultuurprijzen blikt de Cultuurraad terug op het voorbije culturele jaar. De Cultuurraad wil met de toekenning van de prijzen haar waardering uitspreken over het geleverde werk. Het moet een aanmoediging zijn om op de ingeslagen weg verder te gaan.

Datum van het bericht: woensdag 27 december 2017
Alle nieuws