Naar inhoud

Meer info

Sint-Bavokerk

De naam Zittaart vindt zijn oorsprong in het vroegere gelijknamige gehucht. De naam duidt op vruchtbare grond. Omstreeks 1600 werd een kapel gebouwd op de zogenaamde Zittaartse schans (zie huidige straatnaam Schans). In 1872 werd het een zelfstandige parochie. De patroonheilige Sint-Bavo, met feestdag op 1 oktober is afgeleid van Bamis. Bamis had een speciale betekenis bij de landelijke bevolking van de Kempen. De feestdag van Bavo was de overgang van zomer naar winter, een tijdstip dat huur- en dienstcontracten afliepen en het gure weer begon. Bamisweer betekende dat men een truitje of jasje meer kon gebruiken.

De oorspronkelijke kerk werd door het Belgische leger gedynamiteerd op sinksenzondag 12 mei 1940. Ze kon wel eens door de Duitsers als uitkijkpost gebruikt worden. Na Wereldoorlog II werd ze heropgebouwd. 

Op het kerkhof vinden we nog twee grafmonumenten voor twee gesneuvelde Zittaartse soldaten. Ze zijn geïnspireerd op een beroemd ontwerp van Joe English, een Vlaams kunstenaar-soldaat van Ierse afkomst, die sneuvelde aan de IJzer tijdens Wereldoorlog I.


In de kerk wordt het eiken beeld Onze-Lieve-Vrouw-met-de-druiventros, uit de kapel van de Engstraat, bewaard.

De kerk is gelegen in de Lindestaat.