Naar inhoud

Meer info

Watermolen, wasserij en vistrap

watermolen

Meerhout heeft een rijk molenverleden. In elk deeldorp stond een molen en heel wat molenaarsfamilies kleurden het dagelijkse leven. Toen heel wat molens in de Kempen dreigden te verdwijnen, speelde Meerhout een voortrekkersrol bij de herwaardering van het Vlaamse molenpatrimonium. Momenteel telt de gemeente twee windmolens en één watermolen. 

Watermolen

Boven de ingang van dit gerestaureerde gebouw van de watermolen is het jaartal 1678 door middel van muurankers weergegeven. Vroeger had de molen twee raderen waardoor zowel eikenschors als graan kon gemalen worden. Even na de Eerste Wereldoorlog leverde de molen elektriciteit. Wanneer de molenaar ’s avonds het wiel stillegde, seinde hij dat aan zijn dorpsgenoten, door de stroom enkele malen te onderbreken. Dat bezorgde hem de naam Peer Plimp.

Wasserij

Het linkse gedeelte naast de watermolen is de wasserij, voorheen een diamantslijperij. Het gebouw is eigendom van Vlaamse Milieumaatschappij. Samen met de gemeente Meerhout werd er een aanvraag ingediend en werden Europese subsidies verkregen voor de restauratie van de oude wasserij. De restauratie startte in 2009 en werd in 2012 afgerond.
De bediening van electronica voor de sluizen voor de vistrap zijn in het gebouw voorzien.

Vistrap

De Grote Nete met haar valleigebied is beschermd natuurgebied volgens Europese richtlijnen. In 2004 werd ter hoogte van de watermolen op de Nete de vistrap gebouwd. Dankzij deze visstrap kunnen vissen nu het hoogteverschil op de Nete overbruggen. In Meerhout overbruggen we 1,7 meter niveauverschil door middel van 14 drempels van 12 centimeter. De drempels hebben een V-vorm en zijn bedekt met stenen. Door deze vormgeving ontstaat een variatie in stroomsnelheden zodat zowel grote als kleine vissoorten via de vistrap kunnen passeren en ze nieuwe voedsel- en paaiplaatsen kunnen bereiken. De vistrap is aangelegd als een bypass rond de watermolen en de oude wasserij.

De molen en de wasserij zijn gelegen in de straat Watermolen.
De toeristisch-recreatieve netwerken passeren aan de watermolen; wandelen, fietsen en Langs 't Geleeg.