Naar inhoud
grondgebonden zaken / ruimtelijke ordening en bouw

Markt 1
2450 Meerhout


T 014 24 99 46
F 014 30 37 80
E-mail

Meer info

Betaalbaar wonen

Een betaalbare huur- of koopwoning vinden is niet voor iedereen weggelegd. Er bestaan verschillende vormen van sociale en betaalbare huisvesting, gaande van huurwoningen tot koopwoningen en kavels. Om er voor in aanmerking te komen, moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Hier vind je meer informatie over de verschillende vormen van sociale en betaalbare huisvesting.

Sociale Leningen

Voor de financiering van je nieuwbouw, je aankoop en/of verbouwing van een woning kan je onder bepaalde voorwaarden beroep doen op een sociale lening. Met een sociale lening betaal je maandelijks minder dan met een reguliere lening. Je kan voor zo’n sociale lening terecht bij diverse instanties. Op bouwen en wonen.be vind je meer informatie over deze sociale leningen. Je vindt er ook een lijst van de erkende sociale kredietmaatschappijen. Je vindt er informatie over:

 

Sociale koop- en huurwoningen

  • Koopwoningen

Op de website van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) kan je nalezen wie in aanmerking komt voor een sociale woning via een sociale huisvestingsmaatschappij.


Je vindt er ook de contactgegevens van de sociale huisvestingsmaatschappijen in uw buurt, waar je terecht kan voor inlichtingen of voor een inschrijving als kandidaat-huurder.

 

 

 

  • Huurwoningen

Sociale huurwoningen zijn een belangrijk hulpmiddel om het recht op wonen voor iedereen te vrijwaren. Hierdoor krijgen mensen die het niet zo breed hebben toch een goede woning en dit tegen een betaalbare huurprijs en met woonzekerheid. De sociale huisvestingsmaatschappijen bouwen sociale huurwoningen en verhuren deze met een langlopend contract. De huurprijs van een sociale huurwoningen is gekoppeld aan het inkomen. Ook sociale verhuurkantoren bieden sociale huurwoningen aan. Ze bouwen deze woningen niet zelf, maar huren woningen en appartementen van een eigenaar-verhuurder om deze verder te kunnen verhuren. Meer informatie over de verschillende mogelijkheden vind je hier.

IOK Kavels

Kom je niet in aanmerking voor een sociale woning of een sociale kavel, maar is de privémarkt toch te duur voor jou? Dan kan je je misschien kandidaat stellen voor een project van IOK. IOK tracht haar kavels op de markt te brengen aan een prijs die lager is dan de plaatselijke marktprijs. Op de website van IOK vind je meer informatie over betaalbare kavels (inschrijving, voorwaarden). Je kan er ook een lijst raadplegen met concrete projecten.