Naar inhoud
burgerzaken / bevolking

Markt 1
2450 Meerhout


T 014 24 99 41
F 014 24 99 59
E-mail

Meer info

Biometrie reispas en vreemdelingenkaarten

Biometrie

Eind 2013 ging onze gemeente van start met de aflevering van biometrische paspoorten en elektronische vreemdelingenkaarten.

 

Naast de persoonlijke gegevens die vermeld staan op je chip, je handtekening en je foto zal je vanaf nu ter plaatse ook een scan van enkele vingerafdrukken moeten laten maken. Identiteitsfraude wordt daardoor haast onmogelijk.

 

De aanvraag gebeurt volledig digitaal.

 

De reispas

 

Iedereen van het gezin die een reispas nodig heeft, moet zich persoonlijk aanmelden bij het team bevolking. Bij de aanvraag breng je het volgende mee: je identiteitskaart, je oude paspoort of bewijs van verlies en één recente kleurenpasfoto met witte achtergrond.

 

De criteria voor een pasfoto zijn strenger dan vroeger. Denk dus aan het volgende wanneer je een foto laat maken: je moet een neutrale gezichtsuitdrukking hebben waarbij de mond gesloten is en waarbij je niet glimlacht, je moet recht in de camera kijken, je hoofd moet onbedekt zijn en je gezicht en ogen volledig zichtbaar. De controle op de geldigheid van de foto gebeurt nu door de computer en niet meer door de ambtenaar. Meer informatie: www.fotopaspoort.be

 

Je reispas is 7 jaar geldig. Indien je een paspoort hebt gekregen vooraleer uw gemeente met de afname van biometrische gegevens is begonnen, dan blijft dit paspoort geldig tijdens de volledige geldigheidsduur (5 jaar).

 

De kostprijs bedraagt:

+18 jaar: 70 euro normale procedure, 245 euro spoedprocedure

-18 jaar: 35 euro normale procedure, 210 euro spoedprocedure

 

De normale wachttijd bedraagt ongeveer 5 werkdagen. Indien je sneller over een paspoort wil beschikken zijn er twee spoedprocedures mogelijk:

  • Dringende procedure: aanvraag voor 15 uur, levering volgende werkdag: kostprijs 245 euro
  • Superdringende procedure: aanvraag voor 15 uur, levering 4u30min na de aanvraag te Brussel: kostprijs aanvraag bij gemeente 305 euro - aanvraag bij het loket FOD Buitenlandse Zaken 320 euro

 

 

 

Meer informatie

Voor minderjarigen en kinderen jonger dan 12 jaar kan je best ook de items reistoelating en KIDS-ID raadplegen.

 

Vreemdelingenkaart voor niet-Europeanen

 

Voor de niet-Belgen die afkomstig zijn van buiten de EU worden vanaf 20 december 2013 ook biometrische elektronische kaarten afgeleverd. Dit wil zeggen dat elke niet-EU'er zijn pasfoto, vingerafdrukken en handtekening moet laten digitaliseren om een kaart te verkrijgen.

Hou rekening met het feit dat je pasfoto moet voldoen aan strenge voorwaarden.

 

De kostprijs voor een vreemdelingenkaart bedraagt 21,20 euro.

 

Een drietal weken na de aanvraag ontvang je een omslag met daarin een pin- en pukcode. Dit is de uitnodiging om je verblijfskaart persoonlijk af te halen en met je code de certificaten te activeren bij het team burgerzaken. 

 

 Pasfotoautomaat in het gemeentehuis

Voortaan moet je niet meer naar een fotograaf in één van de buurgemeenten wanneer je voor een nieuwe identiteitskaart, reispas of rijbewijs een pasfoto nodig hebt. In het gemeentehuis staat een pasfotoautomaat opgesteld in de bureau van team burgerzaken. Tijdens de openingsuren kan je hier terecht om pasfoto's te maken.

 

Voor 8 euro krijg je een set van 6 pasfoto's die uiteraard conform de nieuwe ICAO-normen zijn voor alle officiële documenten.

 

De pasfotoautomaat is toegankelijk voor mensen met een beperkte mobiliteit.

 

Als burger blijf je uiteraard vrij in je keuze om hier al dan niet gebruik van te maken.