Naar inhoud
persoonsgebonden zaken / veiligheid

Markt 1
2450 Meerhout


T 014 24 99 27
F 014 24 99 57
E-mail

Meer info

Activiteiten met/zonder verkeersmaatregelen

verkeersbareel

Organiseer je een evenement en moeten daarvoor verkeersmaatregelen genomen worden,
dan dien je een speciale aanvraag te richten aan het gemeentebestuur.

Wanneer moet je een aanvraag indienen?

Wanneer je als organisator een evenement (bijvoorbeeld een straatbarbecue, een opendeurdag, een huifkarrentocht, ...) wil organiseren waarbij er straten of gedeelten van straten moeten afgesloten worden, dan ben je altijd verplicht daarvoor een aanvraag te doen bij het gemeentebestuur. 


Hoe dien je een aanvraag in?

Een aanvraag kan gebeuren door het onderstaand formulier te downloaden en ondertekend te bezorgen bij de onthaalmedewerkers van het gemeentebestuur.


Belangrijke aandachtspunten bij het invullen van je aanvraag

De gevraagde verkeersmaatregelen moeten zeer grondig omschreven worden.

  • Zo moet het niet:
    Geen verkeer in het begin van het Molenveld op 1 januari. Wordt tent geplaatst.
  • Zo moet het wel:
    Molenveld afsluiten voor het autoverkeer vanaf huisnummer 1 tot huisnummer 23 op 1 januari vanaf 10 tot 23 uur. De tent wordt geplaatst ter hoogte van huisnummer 13 en er wordt ruimte voorzien zodat de hulpdiensten alle huizen kunnen bereiken.


 

Hoe verloopt de aanvraag?

Na het ontvangen van de aanvraag wordt de politie in kennis gesteld die advies aflevert.
Vervolgens gaat de verkeerspolitie een politiereglement opstellen in samenspraak met de medewerkers van het team veiligheid. Dit politiereglement wordt voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen die de verkeersmaatregelen al dan niet goedkeuren.


Hoelang duurt het voor je de toelating krijgt?

Een toelating wordt normaal gezien afgeleverd één maand voor de activiteit. De reden daarvoor is dat altijd wordt gekeken naar onvoorziene verkeersomstandigheden (bijvoorbeeld wegverzakkingen, werken, ...) die ervoor kunnen zorgen dat eventueel een ander verkeersplan dient te worden opgesteld. Zo wordt ook de veiligheid van de organisator en de deelnemers verzekerd.


Signalisatie

De verkeersborden en verkeersbarelen worden voor de activiteit door de gemeentelijke medewerkers ter plaatse gebracht, maar dienen door de organisatoren voor de aanvang van de activiteit volgens het signalisatieplan correct op de openbare weg geplaatst te worden. Na de activiteit dienen de borden dan ook verwijderd te worden door de organisatoren.


Meer informatie

Voor de betekenis van de verkeersborden in het signalisatieplan klik je op Verkeersborden.

E-loket