Naar inhoud
groen en milieu

Markt 1
2450 Meerhout


T 014 24 99 49
F 014 30 37 80
E-mail

Meer info

Bestrijding van ongewenste exoten

Het gemeentebestuur zorgt samen met het provinciebestuur en het Vlaamse gewest voor de bestrijding van ongewenste plantensoorten in waterlopen en stilstaande wateren.

Heb je ook een tuinvijver met mooie zuurstofplanten? Mogelijk gaat het over een invasieve exoot die op onze waterlopen en grachten voor problemen kan zorgen. Invasieve exoten zijn soorten die van nature niet in Vlaanderen voorkomen, maar zich op sommige plaatsen massaal vestigen. Deze soorten verspreiden zich zeer snel en vertonen een explosieve groei. De exoten die vandaag in onze waterlopen groeien, worden nog steeds verkocht in tuincentra. Bekende voorbeelden zijn grote waternavel (Hydrocotyle rannuculoides), parelvederkruid (Myriophyllum aquaticum, M. brasiliense, ook wel diamantkruid genoemd) en waterteunisbloem(Ludwigia grandiflora,Jussiaea repens,L.uruguayensis).

Deze exoten zijn vaak mooie planten, maar ze zijn niet gewenst omdat ze de waterafvoer ernstig kunnen belemmeren. Ook ecologisch veroorzaken ze problemen. Om niet overwoekerd te worden door andere planten groeien ze heel snel (grote waternavel kan tot 20 centimeter per dag groeien) en proberen ze zo veel mogelijk licht op te vangen. De planten vertrekken van op de oever en groeien dan in een halve cirkel, die steeds groter wordt. Het tapijt is soms wel een halve meter dik en zorgt ervoor dat er geen licht en geen zuurstof meer vanuit de lucht in het water komt. In een mum van tijd is het volledige oppervlak van een vijver of waterloop dus bedekt met een dik drijvend plantentapijt. Hierdoor komen de normaal voorkomende planten en dieren in de problemen en kunnen er problemen zijn met de waterafvoer in waterlopen. Vaak worden deze planten na een tijdje als storend ervaren en worden ze verwijderd en in de waterloop gedumpt. Ook via een overloop naar een gracht of door overstromingen kunnen deze plantensoorten zich verspreiden. Bovendien kan uit een klein stukje stengel met één knop al een nieuwe plant ontstaan.

Provincie, gemeentebesturen en het Vlaams Gewest werken samen om ervoor te zorgen dat deze drie soorten zo weinig mogelijk hinder veroorzaken op onze waterlopen.

De vindplaatsen waar een van de drie soorten voorkomen, worden door de dienst waterbeleid van de provincie geïnventariseerd. Op locaties zoals waterlopen en grachten, worden de planten bestreden. Soms gebeurt dit door een aannemer, soms met de hand door gemeentelijke of provinciale medewerkers. Elk stukje plant met wat wortels dat blijft zitten, begint opnieuw aan dezelfde snelheid te groeien. Daarom gaan na de eerste verwijdering, elke drie weken, medewerkers van provincie of gemeente langs de locatie om alle nieuwe plantjes uit het water te halen. Dat gaat meestal makkelijk omdat er opnieuw halve cirkels van aan de oever worden gevormd. Natuurlijk zijn deze controles arbeidsintensief.

Ook heel wat eigenaars van vijvers bellen naar de provincie. Vaak kochten ze de planten in tuincentra en vijverwinkels. Wees dus voorzichtig als je planten koopt voor je vijver of aquarium. Informeer je goed. Indien één van de soorten toch in je vijver staat, verwijder dan elke twee weken voorzichtig de planten volledig tot de exoten verdwenen zijn. Onthoud dat de aanhouder wint. Enkel een volgehouden nazorg biedt een kans op succes. Het is ook heel belangrijk dat planten die uit een vijver worden gehaald zeker niet in ander water worden gebracht, want dan verplaatst het probleem zich gewoon. Best worden ze op de composthoop, ver van alle oppervlaktewater gecomposteerd. Plant uiteraard ook geen waterplanten aan in een baangracht of waterloop. Laat de natuur haar werk doen. Gebruik geen herbiciden voor het verwijderen van deze planten.