Naar inhoud
groen en milieu

Markt 1
2450 Meerhout


T 014 24 99 49
F 014 30 37 80
E-mail

Meer info

Voorkomen van groente-, fruit- en tuinafval

In Meerhout dient men een prijs per kilogram te betalen indien men GFT-afval meegeeft met de huis-aan-huis inzameling of aflevert op het recyclagepark. Deze kosten kan je vermijden. Dit kan op verschillende manieren. Probeer ze uit!


Minder bemesten kan geen kwaad

In een siertuin is het niet van belang dat je planten zo snel mogelijk groeien. Integendeel: te snelle groei put planten vaak uit en maakt ze vatbaarder voor ziekten. Wees dus spaarzaam met meststoffen. Hoe sneller je planten groeien, hoe meer werk je er aan hebt en hoe meer afval. Een slim alternatief voor meststoffen zijn bodemverbeteraars: zij brengen humus aan en maken de bodem gezonder, zonder te veel voedingsstoffen aan te brengen.


Je wint bij minder gazon

Niets brengt meer afval teweeg in de tuin als een gazon. Je wint er als tuinliefhebber bij door gedeelten van je gazon om te vormen tot (struiken)border of bloemenperk. Dat geeft niet alleen meer kleur, maar ook minder werk. Van belang is dat je planten kiest die de bodem goed bedekken. Het onkruid krijgt geen kans en je hoeft niet om de haverklap te wieden.


Vlug te snel

Snelgroeiende planten bieden het voordeel dat je tuin snel gevuld is. De keerzijde van de medaille is dat je deze planten in de jaren daarna permanent met veel snoeiwerk in bedwang zal moeten houden. Een goed evenwicht tussen traag- en snelgroeiende soorten is dus van belang.
Misschien nog belangrijker is de keuze van het graszaad. Snelgroeiende grassen geven snel een vol gazon, maar verplichten je tot jarenlang wekelijks maaien (of meer). Bij traaggroeiende grassen geldt het omgekeerde: minder werk én minder afval.


Kies voor composteren

Bij de beste bodemverbeteraars hoort compost. Compost kan je bovendien perfect in eigen tuin aanmaken. In een wat grotere tuin (groter dan twee aren) kies je best voor een compostbak, in kleinere tuinen voor een vat. Een vat zet je best op een zonnige plek, een bak in de schaduw.
Zorg voor een goede mengeling van zacht en structuurmateriaal en belucht regelmatig. Na een zestal maanden bekom je in plaats van tuinafval prima compost. Wie wat aandachtig is, krijgt nooit te maken met geurhinder. Wil het composteren niet lukken, dan kan je altijd contact opnemen met een compostmeester. De medewerkers van het team groen en milieu kan je zijn/haar gegevens bezorgen.

Voor meer informatie klik je op:
> aankoop van compostvaten, compostbakken of wormenbakken
> subsidie voor gezinnen die thuiscomposteren


Mogelijkheden van mulching

Mulchen is een techniek waarbij je de bodem beschermt door er een laagje materiaal op te leggen. Dat materiaal kan zowel schors, houtsnippers, compost of grasmaaisel zijn. Belangrijk voordeel is dat je hiermee vermijdt dat er teveel onkruid groeit. Daarnaast bescherm je ook de bodem tegen hagel of regenbuien. Met compost en grasmaaisel stimuleer je ook het bodemleven.
Mulching kan je toepassen in borders tussen de planten (vooraleer die dichtgegroeid zijn), rond bomen en struiken en in de moestuin. Grasmaaisel is erg geschikt als mulchmateriaal op voorwaarde dat je het laagje niet te dik maakt en dat het gras niet in zaad stond.
Schors en houtsnippers mag je zeker niet mengen met de bodem (bijvoorbeeld door te hakken), zoniet riskeer je voedingsgebreken bij je planten.
Een bijzondere vorm van mulching, is het gebruik van een mulching-grasmaaier. Een dergelijke grasmaaier versnippert onmiddellijk het gemaaide gras, zodat het tussen de grasplantjes op de bodem terecht komt. Groot voordeel is dat het maaien minder werk vraagt en je verlost bent van het maaisel. Nadeel is dat je iets regelmatiger moet maaien.


Creatief met hout

Bomen, struiken en vaste planten leiden onvermijdelijk tot snoeiwerk en tot takken en houtige stengels. Hiermee kan je alle kanten uit. Een deel kan na versnipperen terecht in de composthoop. Houtsnippers kan je ook gebruiken als mulching-materiaal. Met wat overblijft kan je een houtwal maken: je legt alle takken, stengels, snippers, … tussen twee stroken omheining en je stapelt maar. De houtwal vormt een natuurlijke scheiding in je tuin. Al snel zullen vogels, nuttige insecten of egels er een ideale schuilplaats in vinden. Een ander idee is de houtwal te laten overgroeien door een bloeiende klimplant.


Tok-tok-tok

Kippen zijn de alles-opruimers in je tuin. Ze zijn vooral dol op wormen, slakken en ander ongedierte, maar ook voor groen- of keukenresten trekken ze hun neus (of bek) niet op. Geef niet meer groen- en keukenresten dan de kippen in een dag kunnen oppeuzelen. Zorg zeker voor een droge en tochtvrije slaapplaats.


Laat het gras maar groeien

Waar je zit en wandelt in de tuin, hoort zeker een kortgeschoren gazon dat aangenaam en gemakkelijk te betreden is. Het is een goed idee om kortgeschoren gazon af te wisselen met plekken waar je het gras langer laat groeien (bijvoorbeeld onder bomen, naast hagen, achterin de tuin, in de boomgaard).
In de stroken met langer gras, kan je bloembollen aanplanten (krokussen, hyacinten, …) die in de lente voor een prachtig effect zullen zorgen en zich jaar na jaar zullen vermenigvuldigen. Een andere mogelijkheid zijn wilde bloemen, die van nature voorkomen in oudere bloemenweides.


Meer weten?

Meer informatie vind je op de websites:
> www.vlaco.be
> www.iok.be

Een aantal brochures over dit onderwerp zijn ook te verkrijgen bij het team groen en milieu of je kan ze bestellen via de website www.ovam.be.