14 000 Kempense leerlingen op de fiets door Bike2School. Ook Meerhout doet mee!

Bike2School wil 40 % meer duurzame schoolverplaatsingen in 14 Kempense gemeenten realiseren, met een jaarlijkse CO2-reductie van 972 ton. 84 lagere scholen nemen deel vanaf schooljaar 2021-2022. Het project wil 14 000 lagere schoolkinderen bereiken.

Bike2School:

want echte helden fietsen naar school

Bike2School stimuleert lagereschoolkinderen om met de fiets naar school te gaan door hun fietsgebruik volledig geautomatiseerd te registreren en hen te belonen met virtuele munten (bucks). Met de verzamelde bucks kunnen de leerlingen bij lokale handelaars en/of op de lokale kermis een beloning kopen. Het project wil alle duurzame schoolverplaatsingen belonen wat betekent dat kinderen ook te voet of bijvoorbeeld met de step naar school komen.

Fietsbeleid hoog op de agenda

Fietsbeleid staat hoog op de agenda bij verschillende lokale besturen, ook in Meerhout. Bike2School vormt dan ook een perfecte aanvulling op het project verkeersveilige gemeente.

Meerhoutse scholen zijn enthousiast

De directies van de Meerhoutse scholen reageerden enthousiast. De gemeentelijke basisschool De Duizendpoot, de basisschool van de Vlaamse Gemeenschap De Boomgaard, en de vrije basisscholen De Kabaz en De Klimmuur stappen mee in het project dat volgend schooljaar van start gaat. Meer dan 600 leerlingen zullen aangespoord worden om al fietsend, steppend of wandelend naar school te komen. 

IOK coördineert 

IOK coördineert het project. Naast Meerhout nemen ook de gemeenten Arendonk, Balen, Geel, Grobbendonk, Herentals, Herselt, Hoogstraten, Hulshout, Kasterlee, Laakdal, Ravels, Vosselaar en Westerlo deel.

Voor dit project ontvangen de projectpartners verschillende subsidies: 300 000 euro subsidies via EFRO Vlaanderen GTI Kempen, 263 780 euro via de subsidie voor het verbeteren van de verkeersveiligheid van schoolomgevingen van de Vlaamse overheid en 80 000 euro via de provincie Antwerpen (het Europese cofinancieringsfonds en provinciaal traject verkeersveilige gemeente). De gemeenteraad stelde tijdens de voorbije gemeenteraad het buck-e systeem van Fairville aan om de nodige hard- en software voor dit project te leveren.

Gepubliceerd op dinsdag 9 maart 2021 15.37 u.

Heb je niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten.