Behaag onze Kempen

Ook dit najaar loopt in onze gemeente de actie ‘Behaag onze Kempen!’. Deze grootschalige actie is intussen aan haar 26e editie toe. De organisatoren willen inheemse en streekeigen soorten promoten. Je kan in de periode september-oktober ook plantgoed aankopen via de actie.

Organisatoren zijn IOK, Natuurpunt, Velt, JNM en 26 Kempense lokale besturen, waaronder Meerhout.

Begin met je goed te informeren

Zoek je soorten die geschikt zijn voor jouw tuin? Informeer je vooraf goed! Je vindt heel wat nuttige informatie op www.iok.be/bok. Op de website kan je ook eenvoudig te weten komen welke haag ideaal is voor jouw tuin. (Kijk bij ‘Een haag kiezen’)

Al eens gedacht aan een gemengde haag?

Gemengde hagen bestaan uit meer dan één soort. Deze hagen zijn beter bestand tegen ziekten en plagen en hebben een mooi blad-, bloesem- en besseneffect.

Aanbod

De organisatoren van de actie ‘Behaag onze Kempen’ bieden inheems en streekeigen haagplantsoen, (hoogstam)fruitbomen, kleinfruit, vruchtbomen, enkele klimplanten, enkele heesters, steunpalen voor fruitbomen en compost aan. Inheemse en streekeigen haagplanten gedijen van nature goed op onze arme Kempense zandgronden. Ze trekken meer diersoorten aan en vergroten de natuurwaarde van je tuin. Heel wat van het aangeboden plantgoed is ook zeer nuttig om meer bijen aan te trekken naar je tuin. (op bestelformulier aangeduid met een J) Speciaal voor de bijen wordt ook bloemenzaad voor bloemenweiden en bloembollen aangeboden. Een bijenbosje biedt dan weer een ideale combinatie van planten om bijen naar je tuin te lokken en de biodiversiteit in je buurt te versterken.

De organisatoren kiezen waar mogelijk voor autochtoon plantmateriaal, dit zijn nakomelingen van planten die zich hier na de laatste ijstijd spontaan hebben gevestigd. Autochtone planten zijn beter aangepast aan ziektes, uitzonderlijke vorstperiodes, interacties met andere organismen… Onze fauna en flora is beter aangepast aan de groei- en bloeicyclus van autochtone bomen en struiken.

Hoe bestellen

Bestellen doe je bij voorkeur via www.iok.be/bok. Maar je kan ook bestellen door dit bestelformulier ingevuld af te leveren bij de milieudienst. Bestellen kan tot en met 20 oktober!

Afhalen plantgoed

Het bestelde plantgoed dien je zelf af te halen op zaterdag 21 november om 09u30 bij de gemeentelijke werkplaats, Eindhoutsebaan 49. 

Meer info?

Bezoek de website (www.iok.be/bok), neem contact op via behaag.onze.kempen@iok.be of informeer je bij de milieudienst op het gemeentehuis.

Gepubliceerd op donderdag 27 augustus 2020 9.57 u.

Heb je niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten.