Camera's brengen verkeersstromen in kaart

Gisteren werden in Meerhout metingen uitgevoerd die het (doorgaande) gemotoriseerde verkeer in kaart moeten brengen. Een kleine dertig tijdelijke camera's werden hiervoor op verschillende plekken in Meerhout opgehangen, voornamelijk aan de belangrijkste invalswegen en in het centrum.

Geen persoonsgegevens

Het lokaal bestuur wil hiermee de gemotoriseerde verkeersstromen in kaart brengen. Dit gebeurt aan de hand van de nummerplaten van de voertuigen die Meerhout in- en uitrijden. Belangrijk om weten: de nummerplaten worden niet gelinkt aan persoonsgegevens.

Met de meting wil het bestuur achterhalen of bestuurders Meerhout binnenrijden omdat hij of zij in Meerhout zelf moet zijn (lokaal verkeer). Veel bestuurders uit buurgemeenten doorkruisen immers Meerhout op weg naar zijn of haar bestemming buiten de Meerhoutse gemeentegrenzen (doorrijdend verkeer).

Het gaat niet over snelheidsmetingen of andere linken met gerechtelijke, politionele of handhavende maatregelen. De camera's zijn 24 uur in werking geweest op dinsdag 17 januari.

Meest uitgebreide verkeersonderzoek ooit

De meting is historisch: nooit eerder is er in Meerhout een verkeersonderzoek van deze omvang gehouden. Het lokaal bestuur wil gedetailleerde informatie over hoe de auto- en vrachtverkeersstromen zich bewegen doorheen het grondgebied: hoeveel voertuigen en vrachtwagens op een werkdag door Meerhout rijden en hoeveel procent de gemeente alleen doorrijdt en hoeveel procent effectief in Meerhout moet zijn. Daarnaast zullen de resultaten ook weergeven welke routes het meest gebruikt worden door enerzijds het doorgaand verkeer en anderzijds door het lokaal verkeer. En tot slot zullen de metingen ook het sluipverkeer in beeld brengen.

Bewust niet aangekondigd

Om geen vertekend, maar waarheidsgetrouw beeld te hebben van de verkeersstromen, is er bewust niet gecommuniceerd over de metingen. Toch lokten de camera's bij sommige inwoners een bezorgde reactie uit. Het lokaal bestuur engageert zich echter dat er uitvoerig gecommuniceerd zal worden als er camera's definitief zouden worden geïnstalleerd op Meerhouts grondgebied, bijvoorbeeld in het kader van de strijd tegen sluikstorten.

De camera's worden de volgende dagen weer weggehaald. De resultaten worden verwacht tegen midden maart. Op basis van de resultaten worden dan concrete verkeersmaatregelen genomen.

Gepubliceerd op woensdag 18 januari 2023 8.33 u.

Heb je niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten.