Elia: nieuwe fase van start voor werken aan hoogspanningslijn in Meerhout

Begin 2021 startte netbeheerder Elia met werken aan de hoogspanningslijn tussen Zandhoven en Kinrooi. Deze hoogspanningslijn loopt door onze gemeente, vlak langs het Albertkanaal. De nieuwe elektriciteitsdraden die aan een kant van de masten zijn toegevoegd, staan intussen onder spanning.

In 2022 gaat Elia alle bestaande elektriciteitsdraden aan de andere kant van de masten vervangen door een nieuw type dat meer stroom kan transporteren. Dit is nodig om de hoogspanningslijn klaar te stomen voor de energietransitie.

Werken aan hoogspanningslijn

Elia voorziet de hoogspanningslijn tussen Zandhoven en Kinrooi van een nieuw type elektriciteitsdraden dat meer stroom kan transporteren. Over het hele land wordt hernieuwbare energie aangesloten op het elektriciteitsnet. Dit leidt tot een toename van intern elektriciteitsverkeer doorheen België. De werken zijn nodig om dit beter te kunnen spreiden en transporteren. Bovendien ┬ázal de uitwisseling van elektriciteit tussen België en Nederland vlotter kunnen verlopen. Dit is belangrijk voor de bevoorradingszekerheid van België en de evolutie naar een Europees energienet.

Nieuwe elektriciteitsdraden onder spanning

In 2021 is Elia gestart met werken in Meerhout. Dit gebeurde aan de hoogspanningslijn langs het Albertkanaal, vanaf Ham tot aan het hoogspanningsstation gelegen aan De Donken. Op dit stuk hingen slechts langs één kant van de masten elektriciteitsdraden. Vorig jaar heeft Elia extra elektriciteitsdraden aan de andere kant van de masten toegevoegd. Deze nieuwe elektriciteitsdraden zijn intussen succesvol in dienst genomen en staan onder spanning.

Vervangen bestaande elektriciteitsdraden

In 2022 zal Elia de bestaande elektriciteitsdraden, die al aan de andere kant van de masten hingen, ook vervangen door het nieuwe type elektriciteitsdraden. Daarnaast blijft Elia werken uitvoeren aan haar hoogspanningsstation dat gelegen is aan het Albertkanaal. Deze werken zijn nodig om de nieuwe elektriciteitsdraden aan te sluiten op dit belangrijk knooppunt in het Belgische hoogspanningsnet.

Nog werken tot eind 2024

Vanaf 2023 schuiven de werken aan de hoogspanningslijn langs het Albertkanaal op richting Antwerpen. In Meerhout zal dan gewerkt worden tussen het hoogspanningsstation aan De Donker en stad Geel. Op dit gedeelte van de hoogspanningslijn worden opnieuw eerst nieuwe elektriciteitsdraden toegevoegd en vervolgens de bestaande elektriciteitsdraden vervangen. Deze werken zullen nog duren tot eind 2024.

Meer informatie?

Op de webpagina www.elia.be/projecten vind je de meest actuele informatie over dit project. Bij vragen kan je steeds terecht bij Elia:

  • via het e-mailadres omwonenden@elia.be
  • via het gratis nummer 0800 11 089.
Gepubliceerd op woensdag 23 maart 2022 13.38 u.

Heb je niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten.