Stemmen voor het Europees Parlement als EU-burger

Op zondag 9 juni 2024 zullen de leden van het Europees Parlement verkozen worden in de 27 lidstaten van de Europese Unie. Heb je niet de Belgische nationaliteit, maar wel die van een EU-lidstaat en wil je stemmen bij de Europese verkiezingen op 9 juni 2024?

Wie in Meerhout woont, moet zich daarvoor ten laatste op 31 maart 2024 inschrijven als kiezer bij de gemeente.

Voorwaarden

  • Minstens 18 jaar zijn op 9 juni 2024 OF tussen 16 en 18 jaar zijn op de dag van de verkiezing en geregistreerd zijn als kiezer voor het Europees Parlement.
  • Ingeschreven zijn in het bevolkingsregister van Meerhout op 1 april 2024
  • Niet uitgesloten zijn of geschorst zijn van het kiesrecht op 9 juni 2024
  • EU-burger zijn

Dit wil zeggen dat je de nationaliteit hebt van één van volgende landen: Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatïe, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovakije, Slovenië, Spanje, Tsjechië of Zweden. 

 

Hoe inschrijven?

Heb je al eens gestemd bij Europese verkiezingen in Belgïe en voldoe je nog aan de kiesvoorwaarden, dan hoef je niet opnieuw in te schrijven. Je krijgt dan automatisch je oproepingskaart per post toegestuurd.

Voor de federale en regionale verkiezingen kan je niet stemmen.

Als je je wil inschrijven voor de Europese verkiezingen van 9 juni 2024, dan moet je voor 31 maart 2024 een aanvraag tot inschrijving bezorgen aan de gemeente Meerhout.

Dit kan op volgende manieren:

  • Je verstuurt per post het formulier C1 ter attentie van burgerzaken - Markt 1 - 2450 Meerhout. Je voegt hier een kopie van je identiteitsbewijs aan toe.
  • Je vult het onderstaande formulier in en je geeft een ondertekende versie af bij team burgerzaken. Je moet je identiteitsbewijs voorleggen. Maak hiervoor een afspraak op het nummer 014 24 99 20.
  • Er is ook de mogelijkheid om online in te schrijven via www.inschrijving.verkiezingen.fgov.be

Team burgerzaken controleert of je voldoet aan de voorwaarden.

Als uit deze controle blijkt dat je voldoet aan de voorwaarden, dan word je erkend als kiezer via een beslissing van het college van burgemeester en schepenen.

OPGELET!

Als je éénmaal bent ingeschreven als kiezer ben je verplicht om te gaan stemmen.

Enkele weken voor 9 juni 2024 krijg je een oproepingsbrief (uitnodiging) om deel te nemen aan de Europese verkiezingen. Daarin vind je alle praktische informatie.

Meer informatie?Gepubliceerd op maandag 29 januari 2024 19.23 u.

Heb je niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten.