Aangetaste beukenboom moet uit veiligheidsoverwegingen gerooid worden

Voor het gemeentehuis aan het Pastoor Van Haechtplein staat een reusachtige beukenboom. Hij staat vlak bij het Boerenkrijgmonument. Het is een meerstammige bruine beuk die geplant werd tijdens het eeuwfeest van de Belgische onafhankelijkheid in 1930.

De boom bepaalt al jarenlang het straatbeeld, maar vormt nu een gevaar voor de omgeving.

De conditie van de boom ging er de laatste jaren merkbaar op achteruit. Daarom voerde een boomdeskundige begin dit jaar een boomveiligheidsonderzoek uit. Daaruit bleek dat een reuzenzwam de boom zwaar heeft aangetast.

Reuzenzwam tast wortels aan

Op de grond rondom en aan de stamvoet van de boom werden vruchtlichamen van de reuzenzwam aangetroffen. De reuzenzwam is één van de dodelijkste parasieten van de beuk. De vruchtlichamen van deze schimmel zijn pas na jaren zichtbaar en dan heeft de schimmel onder de grond zijn verwoestende werk al gedaan. De reuzenzwam tast de wortels van de boom zodanig aan dat hij niet meer stabiel is.

Op het moment dat de zwam zichtbaar is, is de stabiliteit van de boom doorgaans al sterk verminderd. Als reactie op de wortelsterfte maakt de boom een dichte mat van kleine wortels of adventiefwortels aan die ervoor zorgen dat de boom nog een redelijke tijd goed blijft. Maar deze kleine wortels geven geen stabiliteit.

Onveilige situatie

Uit het oogpunt van openbare veiligheid is het niet langer verantwoord de beuk te laten staan. Het college van burgemeester en schepenen heeft  daarom beslist om de boom op korte termijn te rooien en in het najaar een heraanplanting uit te voeren met enkele meerstammige bomen of struiken, met daaronder een bodembekkende beplanting.

Gepubliceerd op dinsdag 27 april 2021 14.38 u.

Heb je niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten.