Aanleg fitpark met calisthenics en outdoor fitness in het gemeentelijk sportcentrum

Het gemeentelijk sportcentrum krijgt er een fitpark bij! De aanleg gebeurt in 3 fasen: een calisthenicspark, een outdoor fitness en een vernieuwde loopomloop. Het nieuwe fitpark vind je tussen de atletiekpiste en de padelterreinen.

Fase 1: calisthenics

Calisthenics of streetworkout is een discipline die zich kenmerkt door training met het eigen lichaamsgewicht. Het is een verzamelnaam van oefeningen die je uitvoert met je eigen lichaamsgewicht en een minimum aan toestellen. Er wordt gewerkt op kracht, stabiliteit en mobiliteit. Iedereen traint op het eigen niveau en tempo, het kan zelfstandig of in groep. De combinatie van oefeningen zorgt ervoor dat alle spiergroepen getraind worden. Calisthenics beoefen je in open lucht en is een aanvulling op tal van andere sporten.

Infopunt publieke ruimte maakt via diverse activiteiten werk van kwaliteitsvolle inrichting van
publieke ruimte, groene ruimten, leuke plekjes in een gemeente, speelplekken voor kinderen, maar ook van kwaliteitsvolle beweegplekken.

In 2020 lanceerde het infopunt een online projectoproep om op zoek te
gaan naar drie pilootgemeenten die een voortrekkersrol wilden uitoefenen en aan interessante
voorwaarden konden intekenen voor het nieuwe beweegproject Force en de aankoop van een calisthenicspark. Lokaal bestuur Meerhout werd geselecteerd als één van deze drie pilootgemeenten.

De installatie van het gedeelte calisthenics is gestart en zal klaar zijn tegen april 2022.

Fase 2: outdoor fitness

Tijdens corona is gebleken dat er meer nood is aan beweeginfrastructuur in openlucht. Na de installatie van het calisthenicspark zal de site in een tweede fase worden aangevuld met een gedeelte outdoor fitnesstoestellen. 

Bedoeling van het nieuwe Fitpark is het creëren van een zeer laagdrempelig sport- en beweegaanbod in openlucht en toegankelijk voor iedereen. 

Sport en beweging is belangrijk om in goede conditie te blijven en stress te verminderen. Het
is bovendien een manier en een kans op sociale interactie en sociale inclusie. Via sport willen we mensen in armoede betrekken en actief laten deelnemen aan de maatschappij.

De installatie van het outdoor fitnessgedeelte volgt op de installatie van het gedeelte calisthenics. Het volledige Fitpark komt tot stand met steun van infopunt publieke ruimte en Sport Vlaanderen.

Fase 3: loopomloop

Een nieuwe loopomloop dringt zich op. Het bestaande looppad is verouderd en de route is niet meer helemaal conform de aangegeven route op het startbord tgv infrastructuuruitbreidingen binnen het gemeentelijk sportcentrum en eigendomswijzigingen binnen het toegankelijkheidsgebied Engstraten.

In een latere fase volgt de bewegwijzering van een vernieuwde loopomloop binnen het sportcentrum en het bosrijke gebied van de Engstraten.

Gepubliceerd op maandag 14 maart 2022 12.47 u.

Heb je niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten.