Lezing Stefan Blommaert

Deze lezing staat sinds 2020 gepland, maar werd door corona reeds meerdere malen uitgesteld.

China is niet meer weg te denken uit het wereldnieuws. Dagelijks komen er nieuwe berichten over de groeiende Chinese aanwezigheid, op alle continenten. Overnames van noodlijdende bedrijven, investeringen in infrastructuurwerken, inplanting van Chinese vestigingen. China is al lang niet meer alleen de fabriek van de wereld. Eigen research en ontwikkeling floreren en merken als Huawei worden ook bij ons stilaan gemeengoed.

De Chinezen – met hun vervuilde steden – nemen steeds meer het voortouw als het gaat om de productie van schone energie. China drukt zijn stempel op de wereldeconomie. En met die economische invloed wil het ook op cultureel en politiek vlak zijn stempel kunnen drukken. In Azië worden de geopolitieke ambities van China duidelijk. Het land wil af van de grote Amerikaanse invloed op het continent, en zijn eigen – ook militaire – positie versterken. Van democratisering is intussen geen sprake, integendeel, de almacht van de communistische partij is onder Xi Jinping alleen maar sterker geworden. Moeten we bang zijn, of de nieuwe realiteit aanvaarden?

Stefan Blommaert (1958) werkt sinds 1984 als journalist op de nieuwsdienst van de VRT. Hij startte als specialist van Oost-Europa en de Balkan. Na de eeuwwisseling verlegde hij zijn focus naar Azië. Hij was VRT-correspondent in China van 2012 tot 2014, en is de regio sindsdien van nabij blijven volgen. Hij schreef onlangs het boek ‘De eeuw van Xi’. Hij geeft een interessante lezing over hoe China onze toekomst bepaalt.

De inschrijvingen starten in het najaar van 2022. 

praktische informatie

wanneer

prijs

Gratis

waar

Agora gemeentehuis

organisatie

Meerhoutse Ontwikkelingssamenwerking (MOS) i.s.m. lokaal bestuur Meerhout en Avansa Kempen

filter op categorie

Heb je niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten.