Asbestverwijdering

Asbest is een schadelijke stof die in meer dan 3 500 bouwmaterialen werd verwerkt. Asbest veilig en correct (laten) verwijderen brengt kosten met zich mee. Er bestaan subsidies en maatregelen om particulieren en ondernemingen hierin te ondersteunen.

Hechtgebonden asbest zelf afvoeren naar het recyclagepark

Gezinnen kunnen op het recyclagepark kleinere hoeveelheden asbest gratis aanleveren. Per gezin en per jaar is dit 200 kg hechtgebonden asbest (golfplaten, leien …) (>200 kg per gezin per jaar: 0,26 euro per kg). Het is verplicht om asbest dat aangeleverd wordt op het recyclagepark te verpakken in transparante, plastic bouwfolie van minstens 0,1 mm dik. 

Hoe verpakken? 

Mag je het asbest zelf verwijderen? Doe hier de test!

Hechtgebonden asbest aan huis laten ophalen aan verminderd tarief

Het is mogelijk om hechtgebonden asbest thuis door IOK Afvalbeheer te laten ophalen aan sterk gereduceerde tarieven. IOK levert zakken of een container en persoonlijke beschermingsmiddelen. Je vult deze zelf met jouw asbestplaten en/of asbestcementleien. Nadien komt IOK Afvalbeheer de zakken of container ophalen. 

Meer informatie over deze actie kan je raadplegen via de website van IOK of in de folder onderaan in bijlage.

Mag je het asbest zelf verwijderen? Doe hier de test!

IOK-project niet-hechtgebonden asbest

Subsidies voor een asbestonderzoek en het verwijderen van niet-hechtgebonden asbest bij vloerbedekking en leidingisolatie. Meer informatie over deze actie kan je raadplegen via de website https://www.iok.be/asbestproject of in de folder onderaan in bijlage.

Premies

Op de website premiezoeker.be vind je een overzicht van alle subsidies, premies en fiscale voordelen voor wie in Vlaanderen een woning verbouwt. Ook de afbraakkosten, inbegrepen de verwijdering van het asbest, vallen onder de ondersteuning.

Scholen en ondernemingen

Ook voor scholen, bedrijven en land- en tuinbouwers bestaan er ondersteunende maatregelen en subsidies om de asbesttoepassingen in hun gebouwen stelselmatig te verwijderen. Meer informatie vind je op de website https://www.ovam.be/omgaan-met-asbest.

Heb je niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten.