avondklok in provincie Antwerpen

provincie Antwerpen

In de provincie geldt een avondklok in die zin dat het openbaar sociaal leven stopt tussen 1.30 uur en 5 uur. Iedereen moet thuis zijn tussen 1.30 uur en 5 uur, behalve voor essentiële, niet-uitstelbare verplaatsingen zoals bijvoorbeeld:

  • om dringende medische redenen
  • verplaatsingen van of naar het werk
  • bij vertrek naar of terugkeer uit vakantie.

Mag ik nog met mijn hond gaan wandelen tijdens de avondklok? 

Neen, enkel essentiële en niet-uitstelbare verplaatsingen zijn toegelaten. De hond uitlaten valt hier niet onder. Het bezitten van een hond is ook geen relevant criterium voor een onderscheid. Deze uitzondering zou erop neerkomen dat de avondklok enkel geldt voor mensen zonder hond. De avondklok is ingesteld om sociale contacten en samenkomsten in de late avond en nacht te vermijden, dat geldt voor iedereen. Met of zonder hond.

Mag ik me tijdens de avondklok nog verplaatsen om op reis te vertrekken of terug te keren uit vakantie?

Ja, dat mag. Zorg er wel voor dat je een bewijsstuk bij de hand hebt waaruit blijkt dat je vertrekt op of terugkeert uit vakantie. Dat kan een vliegtuigticket zijn, een hotelboeking, een campingplaatsreservatie. Zo kan je aantonen dat dit een essentiële verplaatsing tussen 1.30 uur en 5 uur is. Als je iemand naar de luchthaven brengt of ophaalt, heb je best ook zo’n bewijsstuk bij de hand.

Op 7 augustus kondigde de gouverneur aan dat de avondklok niet gehandhaafd wordt tijdens de hittegolf. De mondneusmaskerplicht en het samenscholingsverbod blijven wel van kracht.

Heb je niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten.