Brandweer zone Kempen past tarieven voor betalende interventies aan

De brandweer staat altijd paraat om te helpen bij grote of kleine incidenten. Er zijn heel wat interventies die betalend zijn. Omdat ook voor de brandweer kosten voor materialen, brandstoffen en personeel stijgen, was een aanpassing nodig.

Heel wat zaken doet de brandweer gratis, zoals een brand blussen of personen technisch bevrijden bij een ongeval.
Maar er zijn ook heel wat interventies die betalend zijn. De tarieven daarvoor zijn vastgelegd in een retributiereglement. De bedragen in dit reglement waren als sinds 2018 dezelfde. Omdat ook voor de brandweer kosten voor materialen, brandstoffen en personeel stijgen, was een aanpassing nodig.

Indexering

De grootste verandering is de indexering van de tarieven om kosten realistisch te dekken. Daarom komt er bij alle bedragen 25 % bij. Voortaan zal brandweer zone Kempen jaarlijks een indexering doen, zodat er in de toekomst niet zo’n grote sprongen meer nodig zijn.

Wespen en redden van dieren

Wespen zijn nuttige dieren die bijzonder veel andere vervelende insecten opruimen. Tegelijk willen we zo veel mogelijk vermijden dat onze verdelgingsgif in het milieu komt. Om mensen nog meer te laten nadenken of een wespennest wel echt hinderlijk is en moet verdelgd worden, wordt de prijs opgetrokken naar 48,40 euro (inclusief BTW). Heb je voor 1 september al een verdelging aangevraagd, dan wordt deze nog uitgevoerd aan het oude tarief.

Tot nu toe was het redden van (huis)dieren gratis bij brandweer zone Kempen. Dat blijft ook zo, tenzij het duidelijk is dat de eigenaar nalatig was. Bijvoorbeeld wanneer een koe in het water belandt omdat de omheining zichtbaar niet in orde is. De brandweer komt ook enkel gratis dieren redden als ze echt in gevaar zijn. Als dit niet het geval is wordt een uurpijs van 200 euro voor kleine (vogel, kat, hond, …) en 300 euro voor grote dieren (koe, paard, …) aangerekend.

Preventieopdrachten

De tarieven voor preventieopdrachten werd op vele vlakken verduidelijkt en aangepast. Deze kan je eveneens vinden in het retributiegreglement op de website van brandweer zone Kempen.

Meer info

https://kempen.hulpverleningszone.be/pagina/retributiereglementen

Gepubliceerd op maandag 4 september 2023 9.42 u.

Heb je niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten.