Brug Meerhout-Vorst volledig afgesloten vanaf maandag 23 november

De brug over het Albertkanaal aan Genelaar (Meerhout) en Langvoort (Laakdal) wordt verhoogd. Na een testfase waarbij de brug enkel toegankelijk was voor fietsers en voetgangers, zal de brug vanaf maandag 23 november volledig afgesloten worden voor alle verkeer.  

Vanaf dan starten de voorbereidingen voor het afbreken van de brug. Tijdens deze voorbereidingswerken wordt onder andere de asfaltverharding uitgebroken en worden de leuningen verwijderd.
De brug wordt afgebroken op zondag 29 november, dan starten de eigenlijke afbraakwerken. 

Nieuwe brug

De nieuwe brug wordt voorbereid in een atelier waarna ze via het water wordt getransporteerd naar een montageterrein langs het jaagpad op de noordelijke rechteroever (stroomopwaarts van de brug). Daar wordt de brug verder samengesteld. Na de assemblage en het bouwen van de nieuwe landhoofden wordt de nieuwe brug ingevaren op dezelfde locatie als de huidige brug.

De nieuwe brug wordt gebouwd volgens het principe van de ‘generieke bruggen’ die op verschillende locaties langs het Albertkanaal gebruikt worden. Op termijn zullen meer dan twintig gelijkaardige bruggen volgens dit principe worden gebouwd. De brug wordt ongeveer 2 meter verhoogd tot 9,10 meter doorvaarthoogte. Het kanaal wordt verbreed van 50 meter naar 86 meter.

Infomarkt

Omwille van de coronamaatregelen werd de infomarkt van 25 maart geannuleerd. Op 27 augustus waren er 2 digitale infosessies. Je kan de presentatie en de online sessie hier bekijken.

Modernisering Albertkanaal

Het verhogen van deze bruggen en het plaatselijk verbreden van het Albertkanaal door de Vlaamse Waterweg maakt deel uit van het project voor de verhoging van 62 bruggen over het Albertkanaal tot een doorvaarhoogte van 9,10 meter. Deze ingrepen moeten de transportactiviteit van het kanaal verhogen.

Meer info over de omleiding 

https://www.vlaamsewaterweg.be/brug-meerhout-vorst

Gepubliceerd op donderdag 19 november 2020 8.30 u.

Heb je niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten.