Brug Meerhout-Vorst wordt tijdelijk fietsersbrug

De brug over het Albertkanaal aan Genelaar (Meerhout) en Langvoort (Laakdal) wordt verhoogd. Eerder gebeurde dit ook al met de brug in Kiezel N126 (Meerhout) en Nieuwebaan N174 (Eindhout).  

Hoofdwerken gestart

Sinds 10 februari wordt er gewerkt aan de kaaimuur op rechteroever. Dit brengt geen verkeershinder met zich mee.

Het jaagpad op rechteroever (fietssnelweg) wordt maximaal open gehouden door middel van de aanleg van een tijdelijk fietspad. Slechts tijdens heel beperkte periodes (zoals bijvoorbeeld bij de afbraak van de brug en het invaren van de brug) wordt het jaagpad kortstondig onderbroken. Tijdens de werken ter hoogte van het jaagpad wordt een infobord geplaatst om fietsers en voetgangers te informeren over de komende onderbrekingen.

Proefopstelling en omleiding Meerhout

Van september 2020 tot aan de definitieve afbraak eind november 2020, komt er een proefopstelling waarbij de brug enkel toegankelijk zal zijn voor fietsers en voetgangers.

Met de renovatie van de gemeentelijke basisschool in Meerhout-Centrum is Schoolstraat vanaf september afgesloten tussen Beerstraat en Boerenkrijglaan.

Tussen de sloop van de bestaande brug, eind november 2020 en het afwerken van de wegenis naar de nieuwe brug, is de verkeersas Langvoort/Genelaar over de brug onderbroken. Dit is een periode van ongeveer negen maanden. Tijdens deze onderbreking wordt een omleiding voorzien.

Nieuwe brug

De nieuwe brug wordt voorbereid in een atelier waarna ze via het water wordt getransporteerd naar een montageterrein langs het jaagpad op de noordelijke rechteroever (stroomopwaarts van de brug). Daar wordt de brug verder samengesteld. Na de assemblage en het bouwen van de nieuwe landhoofden wordt de nieuwe brug ingevaren op dezelfde locatie als de huidige brug.

De nieuwe brug wordt gebouwd volgens het principe van de ‘generieke bruggen’ die op verschillende locaties langs het Albertkanaal gebruikt worden. Op termijn zullen meer dan twintig gelijkaardige bruggen volgens dit principe worden gebouwd. De brug wordt ongeveer 2 meter verhoogd tot 9,10 meter doorvaarthoogte. Het kanaal wordt verbreed van 50 meter naar 86 meter.

Infomarkt

Omwille van de coronamaatregelen werd de infomarkt van 25 maart geannuleerd. Op 27 augustus waren er 2 digitale infosessies. Je kan de presentatie en de online sessie hier bekijken.

Modernisering Albertkanaal

Het verhogen van deze bruggen en het plaatselijk verbreden van het Albertkanaal door de Vlaamse Waterweg maakt deel uit van het project voor de verhoging van 62 bruggen over het Albertkanaal tot een doorvaarhoogte van 9,10 meter. Deze ingrepen moeten de transportactiviteit van het kanaal verhogen.

Meer info

https://www.vlaamsewaterweg.be/brug-meerhout-vorst

Gepubliceerd op donderdag 27 augustus 2020 15 u.

Heb je niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten.