De Aziatische hoornaar

De Aziatische hoornaar is een wespensoort die van nature niet in Vlaanderen voorkomt. Ze voedt zich o.a. met honingbijen waardoor ze een grote impact heeft op de imkerij. Daarnaast heeft de soort mogelijks een impact op onze biodiversiteit en volksgezondheid.

Hoe herkennen?

Je herkent de Aziatische hoornaar aan zijn grootte en het specifieke kleurenpatroon.

De Aziatische hoornaar is dubbel zo groot als een gewone wesp. Het achterlijf is overwegend zwart. De poten zijn zwart met gele uiteinden en het borststuk is volledig zwart.

In het voorjaar bouwt de Aziatische hoornaar een primair nest op een beschutte plek, bijvoorbeeld aan een plafond of balk in een tuinhuisje. Het primair nest wordt meestal niet groter dan een kleine voetbal. Vanaf de zomer bouwen ze een groter secundair nest, meestal in een boomtop. De nesten zijn altijd lichtbruin van kleur.

Een nest gespot?

Meld het meteen op www.vespawatch.be. Geef zoveel mogelijk details zoals de locatie, de toegankelijkheid van het nest en de hoogte. Een vrijwilliger van Vespa-Watch controleert je melding en kijkt of het om de Aziatische hoornaar gaat. In geval van bevestiging van de soort, is het aangeraden om het nest te laten bestrijden.

Een individu kan je melden via www.waarnemingen.be of via de app ObsIdentify.

De Aziatische hoornaar wordt nogal eens verward met de Europese hoornaar. De Europese hoornaar is onze grootste inheemse wespensoort. Europese hoornaars zijn echter zelden agressief, blijven normaal gezien uit de buurt van mensen en voeden zich vooral met andere wespen en vliegen. Ook zijn ze een vijand van de schadelijke Aziatische hoornaar. Een nest Europese hoornaars, dat geen hinder of gevaar oplevert, wordt best niet bestreden. Zo kunnen ze hun nuttige functie in de natuur verder uitvoeren.

Meer info?

https://www.meerhout.be/wespen-bijen-hommels-en-hoornaars

Aziatische hoornaar | Agentschap voor Natuur en Bos

Gepubliceerd op vrijdag 26 april 2024 9.59 u.

Heb je niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten.