De Kleffers op rondpunt het Bolleke

Op vrijdagavond 8 mei heeft beeldhouwer Louis Juchtmans zijn beeld Kleffers geplaatst op de rotonde Schoolstraat-Genelaar en Borgerhout-Genebroek. Louis schonk het beeld in blauwe hardsteen aan lokaal bestuur Meerhout op voorwaarde dat het beeld daar een plek kreeg in het Meerhoutse straatbeeld.

Over het beeld

Het idee van de kleffers ontstond een vijftiental jaren geleden. Hij trainde vroeger een groep turners die hij zulke torens liet maken. Hij deelde dit idee met zijn kinderen die het kort bij waanzin vonden omwille van de complexiteit om dit uit één stuk blauwe hardsteen te houwen. Op zijn zeventigste verjaardag kreeg Louis van zijn kinderen een blok blauwe hardsteen om er zijn kleffers uit te hakken. Als uitdaging ….

Louis begon er aan te kappen tussen het andere werk door. Regelmatig lag het werk stil. Soms wel een jaar, om het dan terug te hernemen. Op zijn tachtigste verjaardag, drie jaar geleden, nodigde Louis zijn kleffers van destijds uit om eens naar hun beeld te komen kijken en mekaar nog eens te ontmoeten. Want hoewel de personen in de beeltenis uniform zijn, schuilen hier wel degelijk natuurlijke personen achter. Het beeld is ongeveer 2,5 meter hoog.

Later, na corona, zal Louis hen nog een keer samenbrengen bij het beeld.

Over de plek

Omdat dit beeld volgens Louis het bekijken waard is, schenkt hij het nu aan de gemeenschap op voorwaarde dat het op het rondpunt van het Bolleke een plaats kon krijgen. Daar komt het beeld het best tot zijn recht omdat het zo mooi zichtbaar is vanuit alle wegen die er op toekomen: de Schoolstraat, Genelaar, Genebroek en Borgerhout. De naam het Bolleke verwijst naar de café die hier vroeger was. Ook qua kleuren sluiten omgeving en beeld mooi op elkaar aan. De beeldhouwer zelf woont er in de buurt.

Over de beeldhouwer

De ondertussen bijna 83-jarige Louis Juchtmans is heel zijn leven steenkapper geweest. Zowel professioneel als hobbyist. Hij leerde de stiel van zijn vader. Ondertussen is een zoon van Louis de derde generatie steenkapper.

Louis was van kleins af aan gepassioneerd en heeft ontelbare werken op zijn actief. Louis kapt elk beeld of ornament volledig met de hand. Ook het beeld De Zonnewijzer aan de inrit van de site van de gemeentelijke bibliotheek in de Gasthuisstraat is van zijn hand.

Louis heeft geprobeerd het aantal uren kapwerk uit te rekenen, maar is hiermee gestopt ... omdat het niet te tellen is volgens hem. De waarde van het werk, zonder de aanzienlijke kost van de hardsteen zelf, is bijgevolg niet te schatten.

MAK2020

Normaal werd het beeld ingehuldigd met de opening van MAK2020. Louis zou ook een laatste keer deelnemen aan MAK met zijn thuisatelier en beeldentuin. Helaas moest het MAK2020 afgelast worden door de corona-pandemie.

Meer foto's en filmpjes over de plaatsing in het fotoalbum.

Gepubliceerd op vrijdag 8 mei 2020 19.30 u.

Heb je niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten.