Een vermoeden van asbest in jouw woning?

Nieuw! Subsidies voor een asbestonderzoek en het verwijderen van niet-hechtgebonden asbest bij vloerbedekking en leidingisolatie

Wat?

IOK en OVAM helpen je graag om je woning asbestveilig te maken door het veilig en vakkundig laten verwijderen van asbesthoudende vloeren en leidingisolatie. In de eerste plaats komt er een asbestdeskundige ter plaatse om vast te stellen of er inderdaad niet-hechtgebonden asbest aanwezig is in de leidingisolatie en/of vloerbedekking. Er zal ook een staalname gebeuren. IOK en OVAM nemen de kosten van dit onderzoek op zich. Je betaalt een kleine vergoeding van 25 euro voor het rapport.

Niet-hechtgebonden asbest in vloerbedekking en leidingisolatie mag enkel door een erkende asbestverwijderaar verwijderd worden. Ook voor het verwijderen van asbesthoudend isolatiemateriaal en vloerbedekking zijn er subsidies mogelijk.

Voor wie?

Voor particuliere eigenaars van woningen of appartementen in één van de 29 gemeenten van het werkingsgebied van IOK.

Jouw voordeel

Wie deelneemt, hoeft zelf geen asbestdeskundige en erkende asbestverwijderaar te zoeken. IOK deed dit voor jou via een overheidsopdracht met hoge eisen.

Naast alle gezondheidswinsten geniet je van een heel voordelig tarief om leidingisolatie of vloerbedekking met asbest te verwijderen. IOK en OVAM dragen immers bij in 50% van de kostprijs (excl. btw). Dit met een maximumsubsidie van 5 000 euro voor een woning en 7 000 euro voor leidingisolatie in een appartementsgebouw. Je hoeft deze tussenkomst niet eerst zelf te betalen. IOK betaalt rechtstreeks aan de erkende asbestverwijderaar. IOK (OVAM) komt niet tussen in het verschuldigde btw-bedrag.

Meer info

Vragen over dit project?

IOK en OVAM maken samen werk van jouw asbestveilige woning. Meer weten over hoe je veilig moet omgaan met asbest? Surf dan naar: www.ovam.be/naar-een-asbestveilig-vlaanderen. 

Gepubliceerd op zaterdag 4 december 2021 13.43 u.

Heb je niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten.