Ga mee de strijd aan tegen de Aziatische hoornaar

De eerste Aziatische hoornaar dook in 2004 op in België. Sindsdien breidt de soort snel uit. Deze wesp komt uit China. Ze heeft het gemunt op bijen en andere insecten en wordt beschouwd als een invasieve exoot.

De Aziatische hoornaar is zeer schadelijk voor de biodiversiteit en de landbouw en staat bovenaan de lijst van te verdelgen insecten in Europa. Vooral voor bijen vormt deze hoornaar een grote bedreiging.

In het voorjaar verlaten de koninginnen hun schuilplaats en maken ze een nieuw nest. In een eerste fase is dit klein. Dergelijke nesten maken ze op een beschutte plaats zoals in schuren, tuinhuisjes, onder afdaken, luifels,... Ook in struiken en hagen kan een koningin een nieuw nest maken. De voorjaarsnesten bevinden zich dicht bij de grond of op maximum enkele meters hoogte.

In dit stadium is verdelging door een professionele verdelger nog eenvoudig uit te voeren.

Het is belangrijk om goed rond te kijken of je een Aziatische hoornaar of een nest terugvindt bij jou in de tuin of rond je huis.

Hoe herken je een Aziatische hoornaar?

Een Aziatische hoornaar is ongeveer 3,5 cm groot. Zij is vooral zwart van kleur. De kop heeft opvallende oranje plekken. Op het achterlijf heeft zij een oranje band. De poten zijn half zwart, half geel. Dit laatste is een zekere manier om de soort te onderscheiden.

Regelmatig is er verwarring met de Europese hoornaar. Deze is groter en vooral roodbruin van kleur met meerdere gele banden op het achterlijf. Ook de pootjes zijn volledig roodbruin. De Europese hoornaar is nuttig, zachtaardig en moet zeker niet verdelgd worden!

Hoe herken je een nest van de Aziatische hoornaar?

Wanneer een koningin een nest begint te maken zoekt ze een beschutte plaats. Eerst start ze met een raat van een drietal cellen en daarrond bouwt ze een bescherming. Deze heeft in het begin de grootte van een pingpongbal maar wordt snel groter. Na enkele weken zal de bol al de grootte van een meloen hebben. Op het einde van het voorjaar, begin van de zomer kan een nest de grootte hebben van een volleybal. De kleur van het nest is meestal lichtbruin.

In de zomer beginnen de werksters een tweede definitief nest te maken. Dit bevindt zich meestal in een hoge boomtop in de buurt van het eerste nest. Deze nesten kunnen dan uitgroeien tot 1 meter groot. Door het bladerdek zijn deze nesten meestal zeer moeilijk te zien.

Wat moet je doen als je denkt een Aziatische hoornaar of een nest te zien?

Heb je een individu of nest van de Aziatische hoornaar gezien, probeer dan een foto te maken en maak een melding op www.vespawatch.be. Hoe je dit doet, wordt uitgelegd in deze video

Belangrijk, neem ook een foto van het insect zelf, want in het beginstadium is het niet altijd gemakkelijk om het onderscheid te zien tussen een nest van een hoornaar en dat van een andere wesp.

LET OP!

Een Aziatische hoornaar is heel beschermend naar haar nest toe en kan zeer gevaarlijk en in groep uithalen. Hou dus altijd voldoende afstand van het nest. Als het nest in een tuinhuis of dergelijke hangt, is het aangeraden de ruimte niet meer te betreden.

De professionele verdelgers zijn opgeleid en dragen speciale beschermkledij. Een wespenpak is onvoldoende.

Alle andere insecten zijn zeer nuttig. De Europese hoornaar is een vijand van de Aziatische soort en mag dus niet verdelgd worden.

Nuttige links

Meer informatie vind je op de website van het Vlaams Bijeninstituut. Op de e-learning pagina vind je video’s over hoe je Aziatische hoornaars kan herkennen en hoe je deze kan melden op Vespawatch.be.

Via de facebookpagina van Vespawatchers kan je interactief met de speurders communiceren.

Gepubliceerd op woensdag 3 juni 2020 5.30 u.

Heb je niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten.