Heiligenbeelden verhuizen naar parochie St.-Bavo

Op 5 juli verhuisden enkele heiligenbeelden uit het Meerhoutse kunstpatrimonium van het gemeentehuis naar de Sint-Bavokerk in Zittaart. De beelden zijn in bruikleen ondergebracht bij de kerkraad Sint-Bavo. Daar zullen ze in eerste instantie tentoongesteld worden in de kerk tijdens 150 jaar Zittaart.

Ook daarna kan je ze nog gaan bezichtigen.

Kapel Heilig Graf

De heiligenbeelden komen oorspronkelijk uit Kapel Heilig Graf waar ze een plek hadden in het grote altaar. Aangezien Kapel Heilig Graf niet vrij toegankelijk is, zocht het lokaal bestuur Meerhout naar een andere geschikte plek, waar de Meerhoutse burger ze kan bewonderen. Die heeft het bestuur gevonden in de Sint-Bavokerk in Zittaart. De kerkraad Sint-Bavo voorziet voor de heiligenbeelden speciaal enkele tentoonstellingskasten om ze de plaats te geven die ze verdienen.

8 heiligenbeelden

In totaal gaat het om 8 beelden en 2 staven, die bij de beelden horen. Het kostte heel wat opzoekingswerk om te achterhalen welke heiligen er afgebeeld zijn. Het zijn onder meer de Heilige Augustinus, Heilige Helena, Sint-Jacobus en apostel Johannes. Ook een begraven Christus beeld en het beeld Maria onder het kruis zijn voortaan te bezichtigen in de Sint-Bavokerk.

Je kan de beelden bekijken in de Sint-Bavokerk (Lindestraat 15, 2450 Meerhout-Zittaart). Tijdens het feestweekend ter ere van 150 jaar Zittaart van 3 en 4 september zijn de beelden extra te bezichtigen.

Gepubliceerd op dinsdag 26 juli 2022 10.01 u.

Heb je niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten.