herbruikbare mondmaskers voor Meerhoutenaren

Mondmaskers van de federale overheid

Vanaf maandag 15 juni start de verdeling van de stoffen mondmaskers die de federale overheid ter beschikking stelt aan de inwoners. Deze maskers maken deel uit van de versoepeling van de maatregelen. Je kan ze afhalen bij je apotheek.

Wie kan een stoffen mondmasker afhalen?

 • 1 persoon komt de maskers halen voor het hele gezin. Zo beperk je het aantal verplaatsingen en vermijd je wachtrijen bij de apotheek.
 • Als je niet in staat bent om ze zelf te halen kan de mantelzorger, thuisverpleegkundige, huisarts, dienst voor gezinszorg of een andere zorgverlener aan huis dit doen. Je hulpverlener kan dan tegelijk zijn eigen maskers afhalen voor zijn eigen gezin.

Wat moet je meebrengen naar de apotheek om je mondmaskers af te halen?

De aflevering van de maskers wordt geregistreerd op naam van het gezinslid (‘gezinshoofd’) dat de maskers afhaalt voor het hele gezin. Het is belangrijk dat je de juiste kaarten of documenten meeneemt.

 • Je huisapotheker zal je eID vragen en een attest gezinssamenstelling, beschikbaar via https://mijndossier.rrn.fgov.be/ of de eID van de gezinsleden.
 • Geen eID ? Een Kids-ID of ISI+-kaart kan ook.
 • Een Rijksregisternummer (INSZ) of BIS-nummer voor niet-Belgen is nodig voor de registratie.
 • Als je geen van voorgaande hebt, kan de huisapotheker ook afgaan op zijn kennis van de gezinssamenstelling en zijn patiëntendossiers.
 • Geen eID of bovenvermelde documenten vereist voor uitzonderlijke gevallen (daklozen, vluchtelingen), de apotheker mag één mondmasker aan de persoon meegegeven.

Mondmaskers van je lokaal bestuur

Via een groepsaankoop door IOK, bestelde lokaal bestuur Meerhout voor elke inwoner in Meerhout 2 mondmaskers. 

De federale overheid voorziet voor elke burger 2 gratis filters. Deze passen in de mondmaskers die geleverd worden. Dit werd expliciet in het bestek opgenomen dat IOK hiervoor opmaakte.

Voor wie?

Elke Meerhoutenaar.

Hoewel het nog niet duidelijk is wanneer kinderen maskers moeten opzetten en of het wel nuttig is voor kinderen onder de 12 jaar, wilde het bestuur toch voorbereid zijn op een eventuele verplichting en besliste geen onderscheid te maken in leeftijd.

Er werden maskers besteld bij drie verschillende leveranciers in drie verschillende maten: small, medium en large. Niet elke leverancier kan deze drie bestelde maten leveren, het is daarom mogelijk dat een vergelijkbaar gezin dan dat van jou een ander pakket mondmaskers ontvangt.

Alle medewerkers van het lokaal bestuur en de medewerkers van de Meerhoutse scholen en zorginstellingen krijgen twee gratis mondmaskers. De scholen ontvangen ook maskers voor niet-Meerhoutse leerlingen.

Hoeveel?

2 mondmaskers per persoon.

Het is aangewezen om meerdere mondmaskers per persoon te hebben omdat er telkens ook eentje in de was zal zitten. Mogelijks dragen we de mondmaskers ook nog een hele tijd en is een extra mondmasker geen overbodige luxe.

We hopen van niet maar het is mogelijk dat er later in het najaar een nieuwe piek van het virus komt en we terug mondmaskers zullen dragen. Gooi ze dus zeker niet weg!

Zelf mondmaskers kopen

Supermarkten mogen mondmaskers verkopen

Wil je toch al zelf mondmaskers aankopen via internet, let dan op het volgende:

 • Wees steeds op je hoede en wees altijd kritisch voordat je tot een aankoop over gaat.
  Als het aanbod te mooi is om waar te zijn, dan is het meestal ook niet waar. De kans bestaat dat de bestelde producten nooit geleverd worden of dat het namaak is.
 • Controleer steeds de domeinnaam van de website.
 • Een webshop is verplicht om naam, adres en ondernemingsnummer duidelijk te vermelden. Zijn deze gegevens niet aanwezig op de webshop, gebruik de webshop dan niet.
 • Kreeg je een aanbieding toegestuurd via een e-mail of sms’je? Klik dan nooit op de link in het bericht. De kans is groot dat je naar een valse website of webshop wordt geleid.

Een verdachte mail opgemerkt? Meld het hier:
https://www.safeonweb.be/nl/wat-verdachtsafeonwebbe

Heb je een probleem?
https://www.safeonweb.be/nl/eerste-hulp

Zelf mondmaskers maken

Wil je zelf aan de slag gaan om mondmaskers te maken? Alle informatie en patroon vind je op 

www.maakjemondmasker.be

Onze Meerhoutse Mme Zsa Zsa legt uit hoe je 6 mondmaskers uit 1 t-shirt kan maken zonder naaimachine: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200502_04942491

Wil je anderen helpen met zelfgemaakte mondmaskers? Meerhout heeft als inzamelpunt de brievenbus van het gemeentehuis.

Een mondmasker dragen

In onderstaande flyer vind je alle info over het dragen en gebruiken van mondmaskers.

Een mondmasker wassen

De mondmaskers die je hebt ontvangen van je lokaal bestuur was je zo best zo:

 • met wasmiddel in de wasmachine op 60°C.
  Let op: gebruik hierbij best een waszakje of knoop de koordjes en vermijd een hoog toerental.
 • of in een kookpot die je enkel hiervoor gebruikt.
 • Je kan de mondmaskers strijken, maar niet de filters die je erbij kreeg.

meer info

over de mondmaskers van de federale overheid: https://www.info-coronavirus.be/nl/news/mondmaskers-federale-overheid/

Heb je niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten.