Hilde Rutten wint cultuurprijs 2018 met Marie van Stienus

Op 23 december werden in de Sint-Jozefkerk de cultuurlaureaten van 2018 gevierd. De jury kende de Cultuurprijs 2018 toe aan Hilde Rutten die gestalte gaf aan Marie van Stienus.

Cultuurprijs

Hilde Rutten bracht de fictieve figuur Marie van Stienus tot leven. Marie was aan het begin van de Eerste Wereldoorlog een vijftienjarig meisje. Op facebook vertelde ze over het leven tijdens de woelige oorlogsjaren in Meerhout. Verschillende keren per week postte ze dagboekfragmenten.

De jury zei hierover het volgende:

Hilde Rutten heeft Marie van Stienus in een heel toegankelijke, vlotte en volkse taal tot leven gebracht. Het was elke keer hunkeren naar het volgende dagboekfragment, dat eruit zag als een pagina in een schriftje, zoals vroeger. Het feit dat ze dit meer dan vier jaar, de volledige periode van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog heeft volgehouden, is bewonderenswaardig. Misschien moet dit in boekvorm uitgegeven worden.

De jury besloot unaniem de Cultuurprijs 2018 toe te kennen aan Hilde Rutten omwille van de originaliteit, het Meerhoutse verhaal en de laagdrempeligheid waardoor het project een brede weerklank heeft.

Er werden zeven kandidaturen ingediend voor de cultuurprijs. Nick Mateuwsen plezierde mensen met zijn pianospel. Drift maakte het multidisciplinair stuk 'Los Zand' en toerde er mee in de regio. En 'Elf Gram Vet' stond niet zelf op het podium, maar bood een forum aan groepen en dj's op het NYX-festival waarvan menig Meerhoutenaar genoot. De Vleskes lieten heel wat volk griezelen tijdens hun jaarlijkse Haloweentocht. Jos Delarbre richtte zich op de literatuur en schreef het boek 'We wandelen verder…'Herman Sterckx en Hilde Rutten toonden zich dan weer op het vlak van erfgoed. 

De zeer uiteenlopende dossiers illustreren de boeiende diversiteit binnen het Meerhoutse culturele landschap. De jury was zeer aangenaam verrast door het sterk deelnemersveld en vond het enorm tof dat ook de jongeren van zich laten horen! 

De jury vond alle initiatieven zeer de moeite waard, maar uiteindelijk dongen, naast Hilde, Drift en Herman Sterckx mee voor de prijs. 

Herman Sterckx is de bezieler en trekker van het bovenlokale educatief onderzoeksproject 'Kempense Klaprozen'. Leraar Herman ging samen met zijn leerlingen de uitdaging aan om de namen die op de Kempense oorlogsmonumenten ter herdenking van de Eerste Wereldoorlog staan opnieuw een verhaal en een gezicht te geven. Ook de 28 Meerhoutse omgekomen soldaten kwamen aan bod. Het resultaat van het onderzoekswerk is onder meer te bekijken op de website van Kempense Klaprozen en terug te vinden in het boek 'Merret in Oorlog'.  

Het afgelopen jaar toerde het gezelschap Drift met de voorstelling Los Zand in de regio. Los Zand is een totaalspektakel met muziek, dans en een verhaal. De makers wisten voor hun stuk zelfs psychotherapeut/auteur Dirk De Wachter te strikken. De Meerhoutse Sharah Pleumeekers schreef de tekst, Jef Verheyden deed het slagwerk en ook in het dansgezelschap zijn Meerhoutenaren terug te vinden. Drift heeft een zeer hoogstaand cultureel project gebracht. De jury is geraakt door de psychologische thematiek.

Cultuurvrijwilligers

Ook de cultuurvrijwilligers werden in de bloemetjes gezet.

Dimpna Geukens, Josee Geukens, Gerarda Boven en Lisa Mellebeeckx maken al geruime tijd deel uit van het bestuur van Femma Zittaart. Ook de Cultuurraad heeft twee anciens in haar bestuur zitten. Frans Maes en Jo Vandeperre denken al meer dan 15 jaar mee na over het culturele beleid in onze gemeente.

Daarnaast vierden acht vrijwilligers een jubileum. Nieke Geukens heeft 30 jaar op de teller bij Femma Zittaart en Emma Cuypers verdeelde 30 jaar als bestuurslid over KVLV en Femma Zittaart. Grezelda Otten en Annie Rutten zijn al 40 jaar bestuurslid bij Femma Zittaart. Ook Greet Lodewijckx en Liliane en Hildegarde Van Herck zetten zich 40 jaar in voor verenigingen. Zij deden dat bij Zittajo en Femma Zittaart. En ook Frans Daems viert een carrière van 40 jaar. Samana Gestel kan steeds op Frans rekenen.

De cultuurvrijwilligers zorgen keer op keer, jaar na jaar, dat de verenigingen hun werking kunnen blijven ontplooien. Met hun inzet maken mensen deel uit van een vereniging, kunnen mensen deelnemen aan tal van activiteiten en kunnen mensen zich verder bekwamen en ontplooien. Deze vrijwilligers bouwen mee aan een verdraagzame en zorgzame gemeenschap. Onze cultuurvrijwilligers maken 15 jaar of langer deel uit van het bestuur van een vereniging en zetten zich belangeloos in.

De gemeentelijke cultuurraad wil dan ook haar oprechte dank uitspreken voor hun jarenlange inzet en hen een attentie aanbieden. Onze cultuurvrijwilligers van 2018 ontvangen een nieuwjaarkezoetezak en een boekenbon.

Met de uitreiking van de culturele prijzen blikt de Cultuurraad terug op het voorbije culturele jaar. De Cultuurraad wil met de toekenning van de prijzen haar waardering uitspreken over het geleverde werk. Het moet een aanmoediging zijn om op de ingeslagen weg verder te gaan.

 

 

Gepubliceerd op maandag 24 december 2018 9 u.

Heb je niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten.