Invaren nieuwe brug Meerhout-Vorst

De brug over het Albertkanaal aan Genelaar (Meerhout) en Langvoort (Laakdal) wordt verhoogd. Sinds november 2020 is er geen verkeer meer mogelijk. De nieuwe brug wordt in het weekend van 1 en 2 mei ingevaren. De jaagpaden zijn onderbroken van 30 april tot en met 3 mei.

Eind november werd de brug over het Albertkanaal die Meerhout met Vorst verbindt, afgebroken. De verkeersas Genelaar - Langvoort zal daardoor nog een aantal maanden onderbroken zijn, vermoedelijk tot half juni voor fietsers en voetgangers en tot half augustus voor het gemotoriseerde verkeer. Tijdens het weekend van 1-2 mei wordt de nieuwe brug ingevaren en de laatste voorbereidingen hiervoor worden momenteel getroffen.

Jaagpaden onderbroken

Om deze werken veilig te kunnen uitvoeren worden de jaagpaden op beide oevers onderbroken vanaf vrijdag 30 april tot en met maandag 3 mei. Het jaagpad op de zuidelijke linkeroever blijft gedurende de volledige duur van de werken onderbroken.

Voor het jaagpad op de rechteroever is er een omleiding voorzien via Schaffelare - Gestelbeemden – Genelaar.

Werken in uitvoering

Momenteel zijn volgende werken in uitvoering:

  • Ophogen van de aanloophellingen van de brug op zowel linker- als rechteroever.
  • Het bouwen van de landhoofden op beide oevers.
  • Start wegeniswerken op rechteroever.
  • Omleggen spoorweg.

Nieuwe brug

De nieuwe brug wordt voorbereid in een atelier waarna ze via het water wordt getransporteerd naar een montageterrein langs het jaagpad op de noordelijke rechteroever (stroomopwaarts van de brug). Daar wordt de brug verder samengesteld. Na de assemblage en het bouwen van de nieuwe landhoofden wordt de nieuwe brug ingevaren op dezelfde locatie als de huidige brug.

De nieuwe brug wordt gebouwd volgens het principe van de ‘generieke bruggen’ die op verschillende locaties langs het Albertkanaal gebruikt worden. Op termijn zullen meer dan twintig gelijkaardige bruggen volgens dit principe worden gebouwd. De brug wordt ongeveer 2 meter verhoogd tot 9,10 meter doorvaarthoogte. Het kanaal wordt verbreed van 50 meter naar 86 meter.

Infomarkt

Omwille van de coronamaatregelen werd de infomarkt van 25 maart geannuleerd. Op 27 augustus waren er 2 digitale infosessies. Je kan de presentatie en de online sessie hier bekijken.

Modernisering Albertkanaal

Het verhogen van deze bruggen en het plaatselijk verbreden van het Albertkanaal door de Vlaamse Waterweg maakt deel uit van het project voor de verhoging van 62 bruggen over het Albertkanaal tot een doorvaarhoogte van 9,10 meter. Deze ingrepen moeten de transportactiviteit van het kanaal verhogen.

Meer info over de omleiding 

https://www.vlaamsewaterweg.be/brug-meerhout-vorst

Gepubliceerd op maandag 19 april 2021 8.30 u.

Heb je niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten.