Kerkhof Sint-Trudokerk gesloten voor opwaardering erepark oud-strijders

Om de herinnering aan WOI in stand te houden zullen de graven van de oud-strijders opgewaardeerd worden tegen 11 november 2018. Omwille van deze werken is de begraafplaats gesloten voor publiek van 20 augustus tot en met 3 september 2018.

Op 11 november 2018 is het 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog eindigde. Erfgoedcel en IOED k.ERF herdenken deze gebeurtenis met het project 'Van herdenken naar herinneren: de kracht van lokale verhalen'.

De twee wereldoorlogen hebben er voor gezorgd dat ook in Meerhout heel wat slachtoffers zijn gevallen. Veel Meerhoutenaren vochten mee aan het front en hebben een laatste rustplaats gekregen op de kerkhoven rond de kerken of op de gemeentelijke begraafplaats in de Lieve Vrouweweg.

Opwaardering

Om de herinnering aan WOI in stand te houden zullen de graven van de oud-strijders opgewaardeerd worden tegen 11 november 2018. De beschadigde herdenkingsplaten en Belgische vlaggetjes worden vervangen, kapotte kruisen worden hersteld.

Het erepark op het kerkhof aan de Sint-Trudokerk wordt een groene zone. Daarvoor worden de horizontale constructies verwijderd en er komt een gras in de plaats. De ruggen van de zerken en het stoffelijk overschot blijven behouden.

Weghalen herdenkingstekens voor 16 augustus

Nabestaanden kunnen tot 15 augustus 2018 grafmonumenten, foto's of andere
herdenkingen van hun geliefde familielid verwijderen. Na deze periode zullen de
gemeentelijke diensten de overgebleven grafmonumenten en toebehoren weghalen.
Ze worden dan bewaard in het gemeentehuis. Tot 28 december 2018
kunnen ze er opgehaald worden. Daarna worden ze vernietigd.

Begraafplaats gesloten

Omwille van de werkzaamheden wordt de begraafplaats gesloten voor publiek van 20 augustus 2018 tot en met 3 september 2018.

Het heringerichte erepark zorgt op deze manier voor een betuiging van respect aan de oud-strijders van Meerhout.

Subsidies

Het gemeentebestuur ontvangt hiervoor subsidies van de Vlaamse overheid in het kader van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed.

Gepubliceerd op maandag 20 augustus 2018 8.33 u.

Heb je niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten.