Laat je deze herfst vaccineren tegen COVID-19 en griep

Vanaf midden september start een nieuwe COVID-19-vaccinatiecampagne. Het vaccin wordt sterk aanbevolen voor personen die kwetsbaar zijn en voor wie werkt in de zorg. Net als de voorbije jaren wordt ook griepvaccinatie aanbevolen voor wie kwetsbaar is.

Het COVID-vaccin blijft gratis voor iedereen.

Voor wie aanbevolen?

Met COVID-vaccinatie willen we vermijden dat mensen zwaar ziek worden. Het is daarom aanbevolen aan wie hiervoor het meeste risico loopt:

  • iedereen vanaf 65 jaar
  • personen die langdurig verblijven in een zorgvoorziening
  • personen met bepaalde onderliggende gezondheidsproblemen (het overzicht staat op laatjevaccineren.be)
  • personen met een verzwakte weerstand
  • zwangere vrouwen
  • personen werkzaam in de zorgsector.

Voor deze personen is ook griepvaccinatie aanbevolen.

Voor andere personen is vaccinatie niet specifiek aanbevolen, maar het staat je vrij om je te laten vaccineren.

Wanneer vaccineren?

COVID-vaccinatie kan je krijgen vanaf midden september, griepvaccinatie vanaf midden oktober. De vaccins kunnen op hetzelfde moment gegeven worden.

Vraag advies aan je arts of apotheek wanneer je best gevaccineerd wordt en of de vaccins samen gegeven kunnen worden. Het is belangrijk je bescherming op te bouwen voor het aantal besmettingen met COVID en griep begint te stijgen in de herfst- en wintermaanden.

Waar vaccineren?

Om gevaccineerd te worden, maak je een afspraak met je huisarts of apotheker. Zij plannen momenten in wanneer ze vaccineren tegen COVID-19 en griep. Er komen geen vaccinatiecentra. De overheid zal ook geen uitnodiging meer sturen naar je thuisadres. Op je werk kan het zijn dat de bedrijfsgeneeskundige dienst griepvaccinatie aanbiedt. COVID-vaccinatie zal enkel aangeboden worden in zorgvoorzieningen, niet in andere bedrijven.

Welk vaccin?

De beschikbare vaccins tegen COVID en griep beschermen zeer goed tegen het risico zwaar ziek te worden of opgenomen te moeten worden in het ziekenhuis. Voor COVID-19 is een vaccin van Pfizer op komst dat aangepast is aan de huidige virusvariant. Dat zal gebruikt worden zodra dat beschikbaar is.

Meer informatie?

Alles over vaccinatie lees je op www.laatjevaccineren.be

of op Najaarsvaccinatie 2023 | Eerstelijnszone Zuiderkempen

Gepubliceerd op maandag 11 september 2023 8.59 u.

Heb je niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten.