Lancering Stuifzand - regionale samenwerking cultuur en erfgoed

Cultuurnetwerk Kempen en erfgoedcel k.ERF worden samen Stuifzand.

De Kempense gemeenten Balen, Dessel, Geel, Laakdal, Meerhout, Mol en Retie gaan van start met een nieuwe, regionale cultuurwerking. Deze nieuwe werking bouwt verder op de regionale erfgoedsamenwerking die 10 jaar geleden als k.ERF startte. De samenwerking rond cultuur en erfgoed stroomt nu samen in één organisatie en onder één naam: Stuifzand.

Gewaardeerde erfgoedwerking en sterk erfgoednetwerk

Tien jaar geleden beslisten de 7 gemeenten om meer samen te werken rond cultureel erfgoed. Met de steun van de Vlaamse Overheid kon zo de regionale erfgoedcel en later ook de onroerend erfgoeddienst k.ERF worden uitgebouwd. Er groeide over de gemeentegrenzen heen een actief erfgoednetwerk van heemkringen, musea, archieven en andere erfgoedorganisaties. De werking van deze regionale erfgoeddienst en het k.erfgoednetwerk blijven bestaan. Bij de erfgoeddienst van Stuifzand kan je nog steeds terecht voor adviezen rond bouwkundig en landschappelijk erfgoed, vragen over collecties en ondersteuning voor cultureel erfgoedprojecten.

Nieuwe culturele samenwerking

Nieuw is de culturele samenwerking die middelen krijgt via het decreet Bovenlokale Cultuurwerking. Bovenlokaal cultuurcoƶrdinator, Kim Nevelsteen, startte in januari 2021. De cultuurwerking van Stuifzand zal de volgende aren een cultuurnetwerk uitbouwen en ondersteunen, en samen met dit netwerk culturele projecten smeden. Zo hebben de bibliotheken alvast de krachten gebundeld en werken ze momenteel samen rond leesbevordering en -plezier in het project LeesLab.

Stuifzand

De regionale samenwerking rond cultuur en erfgoed draagt de naam Stuifzand. De naam verwijst naar de Kempen, het zandland bij uitstek. Stuifzand is het zand dat door het landschap danst en is de biotoop van pioniers. Dynamisch, experimenteel en veel ruimte voor kruisbestuiving. Dat zijn ook kenmerken van de culturele organisatie Stuifzand. De Stuifzandkleuren, wit/geel/blauwgroen, zijn eveneens een knipoog naar het landschap hier in de regio dat rijk is aan wit zilverzand, gele stuifzanden en blauwig water van de zandputten, vennen, Nete en kanalen

Meer weten?

www.stuifzand.be
Je vindt Stuifzand ook op Facebook en Instagram.

Stuifzand heeft ook een nieuwsbrief waar je voor kunt inschrijven.
cultuur@stuifzand.be of erfgoed@stuifzand.be

Het Stuifzand kantoor vind je op Werft 30B, 2440 Geel.

Gepubliceerd op dinsdag 1 juni 2021 14.36 u.

Heb je niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten.