Lokaal bestuur gaat ‘s nachts een deel van de openbare verlichting doven

Laat jij de verlichting in jouw woning branden wanneer je gaat slapen? Wellicht niet, op een eventueel nachtlampje voor de kinderen na. Voor de openbare verlichting geldt eigenlijk hetzelfde: het is niet nodig om de hele nacht alle lichten te laten branden. Het betekent ook een forse besparing.

Verledding

Om op onze energiekosten te besparen, zijn we al een tijdje volop bezig met de vervanging van onze openbare verlichting door duurzame ledverlichting. Op ons grondgebied is ongeveer 30 % van de lampen intussen vervangen.

Straatverlichting doven

Als lokaal bestuur willen we nu echter nog een stapje verder gaan. We gaan vanaf deze week daarom een groot deel van de lichten in onze straten en op onze pleinen niet meer de hele nacht laten branden. Concreet houdt die beslissing in dat we, in samenspraak met netbeheerder Fluvius, overgaan naar een situatie waarbij we tussen 22 uur ’s avonds en 6 uur ’s morgens een groot deel van de verlichting gaan doven.

Een paar uitzonderingen op deze nieuwe maatregel:

  • Voor de gewestwegen en aangelande straten, de straten die gekoppeld zijn aan een cabine op een gewestweg, verandert er niets. Deze blijven de hele nacht volledig verlicht.
  • Aan de schoolomgevingen zal er ook ’s morgens maximaal verlichting zijn.

We benadrukken dat het doven en dimmen van de verlichting slechts voor een korte verkeersluwe periode, tussen 22 uur en 6 uur van toepassing is.  Bovendien levert deze aanpassing een aanzienlijke jaarlijkse besparing op tot wel 50 %.

We geven ook graag mee dat we deze ingreep gelijktijdig doen met heel wat van onze omliggende gemeenten en steden.

Meer info

014 24 99 45

openbarewerken@meerhout.be

Gepubliceerd op dinsdag 7 februari 2023 11.50 u.

Heb je niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten.