Op dit moment kan je je elektrische wagen al opladen op de centrumparking in de Eikenboomlaan. Binnenkort zal je ook de laadpaal voor het gemeentehuis en de recent bijgeplaatste laadpaal op de centrumparking in de Eikenboomlaan kunnen gebruiken. Maar dat is niet alles: op korte termijn komen er nog negen laadpunten bij, verspreid over het Meerhouts grondgebied.
De laadpalen die je nu al vindt voor het gemeentehuis en in de Eikenboomlaan zijn zowel voor een Cambio-deelwagen als voor particulier gebruik. Verder komt er een laadpunt
- op de parking aan de kerk in Zittaart
- op de parking aan de kerk Gestel
- op de parking in de Sportlaan
- op de parking in Molenberg
- aan de bib
- aan de petanquepleintjes bij Molenveld
- op de parking in Zilderij
- aan de kerk van Berg
- op de parking in de Prinskensmolenweg.
Mogelijk komt er ook nog een snellader op de parking in de Eikenboomlaan.
Een overzicht van alle toekomstige punten vind je op de bijgevoegde figuur.
Zelf een laadpunt installeren?
Je bent altijd het beste af als je thuis zelf een laadpaal of laadbox voorziet. De energieprijs ligt lager, en het laadpunt bij je thuis is altijd beschikbaar. Heb je zonnepanelen? Dan kan je de opgewekte stroom onmiddellijk op de wagen laden. Dat is voordeliger dan je energie-overschot op het net te zetten.
Via IOK kan je deelnemen aan de groepsaankoop 'laadstations voor particuleren'. Via deze actie kan je goed geïnformeerd thuis een laadstation laten installeren. Meer info: www.iok.be/wonen-en-energie/ga-voor-een-laadstation-bij-je-thuis-met-de-samenaankoop.
Je kan ook zelf enkele leveranciers contacteren of je informeren bij je autoleverancier. Zij helpen je meestal ook graag verder met een laadoplossing die goed aansluit bij je wagen. Kijk ook eens in onze handels- en bedrijvengids voor een Meerhoutse leverancier. (link naar bedrijvengids: https://www.meerhout.be/bedrijven?cid=5)
Is het niet mogelijk om bij je thuis een laadpunt te installeren?
Geen probleem! Laden kan ook op (semi-)publieke laadpunten. Op www.mow.vlaanderen.be/laadpalen vind je de locaties van al deze laadpunten. Publieke laadpunten zijn altijd bereikbaar en zijn voor het brede publiek.
Semi-publieke punten staan vaak bij bedrijven, zij dienen voornamelijk voor het laden van dienstvoertuigen, bedrijfswagens of wagens van personeel, klanten of bezoekers. Deze punten kan je niet altijd gebruiken. Semi-publieke laadpunten staan bijvoorbeeld bij De Sprong, op de Nikelaan bij de BTCN-terminal en bij de Mazda-garage op de Molsebaan.
Betalen aan de laadpaal is het simpelste en goedkoopste met je smartphone via een betaalapp. Op de laadpaal vind je de instructies. Meestal kan je ook met een laadpas betalen, maar dan moet je nakijken welke laadpas toegang geeft tot welke laadpalen, tegen welke prijs. De laadpas kan extra kosten geven, kosten die je niet betaalt als je met een app werkt.
Geen laadpunt in de buurt?
Is er geen laadpunt bij jou in de buurt, en kan je zelf geen laadpaal plaatsen? Dan kan je een laadpaal aanvragen via www.vlaanderen.be/publieke-laadpaal-aanvragen. De Vlaamse overheid bekijkt of er een publieke laadpaal op maximum 250 meter van je deur geplaatst kan worden. Dit kost je helemaal niks. De laadpaaloperator draagt alle plaatsingskosten, enkel de energie die je laadt moet je uiteraard wel betalen.
Veruit de groenste auto
Een elektrische auto is veruit de groenste auto, groener dan een diesel- of benzineauto. Elektrisch vervoer heeft een gunstig effect op de luchtkwaliteit, geluidsoverlast en het klimaat. Elektrische autos stoten geen of aanzienlijk minder schadelijke stoffen uit en dragen bij aan de reductie van de uitstoot van CO2.