Arbeiders ontdekken muurschilderingen uit WOII tijdens afbraakwerken in GBS De Duizendpoot

Tijdens de afbraakwerken van een klasvleugel langs de St Trudoweg in GBS De Duizendpoot in de Schoolstraat, hebben arbeiders delen van muurschilderingen uit de tweede wereldoorlog in een klaslokaal ontdekt.

De schilderingen zaten verscholen achter prik- en schrijfborden. Helaas zijn enkel de ontdekte delen nog zichtbaar. De andere delen zijn meermaals overschilderd.

Wereldoorlog II

De schilderingen zijn gemaakt door één van de soldaten die op het einde van de tweede wereldoorlog na de bevrijding in de school ingekwartierd  was. De schilder A.B. Hales behoorde tot de 78 Coy PC, en maakte vermoedelijk deel uit van de 78th Company binnen het Pioneer Corps. De pioneers waren goed vertegenwoordigd in de regio en stonden onder andere in voor het herstel van de kanaalbruggen.

De lokale scholen waren tijdens de oorlog al een veel gekozen plaats voor inkwartiering. Vaak werden er tijdens de oorlog al muurschilderingen aangebracht door Duitse eenheden. Mogelijk werden die Duitse tekeningen overschilderd door de Engelsen. Dat is op dit moment nog niet duidelijk. 

Een tweede leven

De muurschilderingen zullen niet verloren gaan. Ze worden minutieus gedocumenteerd: naast het nemen van gedetailleerde foto's, zullen leerlingen van de school via het consulaat op zoek gaan naar de soldaten en hun nabestaanden. Er wordt ook gestart met een zoektocht naar origineel fotomateriaal van de muurschilderingen.

Helaas kunnen we ze niet in originele staat behouden. Maar dat neemt niet weg dat ze een tweede leven kunnen krijgen in de nieuwbouw. Mogelijk worden ze hier in het kader van MAK opnieuw aangebracht. Hierover zal zeker nog gebrainstormd worden.

Renovatie school

Begin augustus is de renovatie van basisschool De Duizendpoot in de Schoolstraat gestart. De school krijgt twee nieuwe vleugels met elk twee verdiepingen. De kostprijs voor de renovatie bedraagt 4,1  miljoen euro, de school krijgt 2,8 miljoen euro aan subsidies.

Lokaal bestuur Meerhout heeft veel inspanningen gedaan om het historische zicht in de Schoolstraat te bewaren: zo blijven het oude schoolhuis en de 110-jaar oude voorgevel behouden. Het beeld van de muurschilderingen en zo de herinnering en erkentelijkheid naar onze bevrijders, zullen zeker een plaats krijgen in de nieuwe school.

Gepubliceerd op woensdag 16 september 2020 7.32 u.

Heb je niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten.