Nationale veiligheidsraad verkleint sociale bubbel tot 5 personen

De veiligheidsraad heeft besloten om de sociale bubbel te verkleinen tot 5 personen per gezin. En dit minstens tot eind augustus. Ook winkelen wordt opnieuw strenger en er komt een registratieplicht voor sportlessen en wellnesscentra. In Antwerpen komen bijkomende en verscherpte maatregelen.

Maatregelen vanaf 29 juli

Vanaf woensdag 29 juli en gedurende ten minste vier weken (tot eind augustus), zullen de volgende maatregelen van kracht zijn:
  • Vanaf woensdag moet je je sociale bubbel herleiden tot 5 dezelfde personen voor de komende vier weken en voor een heel gezin, dus niet meer per individu. Kinderen jonger dan twaalf zijn niet opgenomen in deze telling. Die 5 personen zijn mensen bovenop je gezin met wie je dus nauwe contacten mag hebben, contacten waarvoor de veiligheidsafstand niet altijd moet worden gerespecteerd.
  • Niet-begeleide bijeenkomsten zoals familie- of vriendenbijeenkomsten zijn beperkt tot maximaal 10 personen (kinderen onder de 12 jaar niet meegerekend). Deze limiet geldt ook voor recepties en banketten.
  • De eerder aangevraagde en goedgekeurde evenementen zullen opnieuw geëvalueerd worden door het lokale bestuur. In ieder geval zullen de evenementen die een groot publiek trekken strikt beperkt blijven tot een maximum van 100 personen binnen en 200 personen buiten, waarbij verplicht een mondmasker moet worden gedragen. Het kan ook alleen op voorwaarde dat de veiligheidsvoorschriften en -protocollen strikt worden nageleefd.
  • Telewerk wordt waar mogelijk sterk aanbevolen om te veel contact tussen collega's te vermijden.
  • Winkelen doe je opnieuw alleen (of vergezeld van een minderjarige die onder hetzelfde dak woont of een persoon die hulp nodig heeft) gedurende maximum 30 minuten (behalve op afspraak). 
  • Om drukte op drukbezochte plaatsen in het land te voorkomen, wordt de maatregel om burgers gratis treintickets toe te kennen, uitgesteld tot september.
  • De contactopsporing zal worden versterkt in bepaalde specifieke situaties waarin het risico op een epidemie groter is omdat individuen 'in beweging' zijn. Op deze plaatsen worden ook contactgegevens opgevraagd, zoals in wellnesscentra en bij sportlessen. Een volledige lijst van de betrokken plaatsen volgt nog. Zij zullen aan dezelfde verplichtingen worden onderworpen als de horecasector.

Provincie Antwerpen

In Antwerpen komen bijkomende en verscherpte maatregelen. Welke deze zijn en of deze ook voor Meerhout gelden is nog niet duidelijk.

meer info

Gepubliceerd op vrijdag 24 juli 2020 10.59 u.

Heb je niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten.