Nieuwe GFT-sorteerregels vanaf 1/1/2019

De sorteerregels van Groente- Fruit- en Tuinafval worden volgend jaar aangepast. Etensresten, vlees- en visresten, eieren, kaas en andere mogen vanaf dan ook bij het GFT-afval. Opgelet ! Theezakjes en koffiepads zijn dan weer geen GFT meer.

Na de crisis rond de dollekoeienziekte mochten etensresten, vlees- en visresten, eieren, kaas,...echter niet bij het gft-afval. Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat er met de huidige verwerkingsmogelijkheden in composterings- en vergistingsinstallaties geen risico’s verbonden zijn aan het verwerken van deze afvalstroom. Dit laat toe om de sorteerregels sterk te vereenvoudigen, zodat sorteren van GFT gemakkelijker wordt.

Wat verandert er?

Vanaf 1 januari 2019 mag je volgende zaken WEL bij het GFT sorteren:

  • keukenafval en etensresten (zowel dierlijk als plantaardig), ook vlees- en visresten,
  • schaaldierresten (uitgezonderd schelpen zoals mosselschelpen, oesterschelpen),
  • vaste zuivelproducten (kaas, zonder randen van was of plastic),
  • eieren en eierschalen en
  • mest van kleine huisdieren (bijvoorbeeld konijn, cavia).

 

Opgelet ! GEEN theezakjes en koffiepads.

Om de verspreiding van plastics in het milieu verder te beperken, horen theezakjes en koffiepads voortaan niet meer bij het gft-afval. Papieren koffiefilters behoren wel nog tot het gft-afval.

Voor wie twijfelt over wat wel en niet mag, heeft de Vlaamse Compostorganisatie VLACO in samenwerking met de Ovam een GFT-sorteerwijzer ontwikkeld (zie afbeelding). Meer informatie vind je terug op https://www.ovam.be/persbericht-meer-en-makkelijker-afval-sorteren-met-nieuwe-gft-regels.

Gepubliceerd op woensdag 7 november 2018 11.43 u.

Heb je niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten.