Nieuwe boogbrug over het Albertkanaal geplaatst in Meerhout-Vorst

Belangrijke mijlpaal voor de nieuwe brug over het Albertkanaal in Meerhout-Vorst: begin mei werd de nieuwe stalen boogbrug van het montageterrein naar haar definitieve locatie gevaren en daar vakkundig op haar plaats gelegd.

De bouw van deze brug kadert in het project om de doorvaarhoogte van alle bruggen over het Albertkanaal te verhogen tot 9,10 meter om zo het vervoer over water te stimuleren.

Voorbereidend werk

De afgelopen maanden werd heel wat voorbereidend werk gedaan. De boogbrug werd in het werkhuis klaargemaakt en in stukken over het water naar een montageterrein langs het Albertkanaal vervoerd. De brug is immers te groot om over een grote afstand in haar geheel te vervoeren. Op het montageterrein werden de verschillende delen aan elkaar gemonteerd. Tijdens die voormontage werden op beide kanaaloevers ook de landhoofden gebouwd, waarop de brug zal rusten.

Brug ingevaren

Begin mei is de gemonteerde stalen boogbrug van het montageterrein naar haar definitieve locatie ter hoogte van de bestaande brug gevaren en daar vakkundig op haar plaats gelegd. De nieuwe brug is op het montageterrein op hoogte gevijzeld. 

Het plaatsen van een brug van 1 000 ton staal is precisiewerk en vergt heel wat vakmanschap. De nieuwe brug is 123 meter lang, 18 meter breed en 22 meter hoog, gemeten vanaf het brugdek. Het kanaal onder de brug wordt verbreed tot 86 meter. De werken worden uitgevoerd door de VIA T Albert voor een totaal bedrag van 11,5 miljoen euro.

Verdere afwerking

De komende maanden wordt de brug verder afgewerkt. De brug krijgt twee rijstroken en vrijliggende afgeschermde fietspaden van 1,75 meter breed.

Modernisering Albertkanaal

Het verhogen van deze bruggen en het plaatselijk verbreden van het Albertkanaal door de Vlaamse Waterweg maakt deel uit van het project voor de verhoging van 62 bruggen over het Albertkanaal tot een doorvaarhoogte van 9,10 meter. Deze ingrepen moeten de transportactiviteit van het kanaal verhogen.

Meer info over de omleiding 

https://www.vlaamsewaterweg.be/brug-meerhout-vorst

Gepubliceerd op maandag 3 mei 2021 8.30 u.

Heb je niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten.