Brug Geel-Stelen

De werken aan de brug over het Albertkanaal in Geel-Stelen gaan een belangrijke fase in. Vanaf 18 september 2019 tot begin december 2019 wordt de brug afgesloten. Dan start de afbraak van de wegen op de brug en de aanloophellingen zodat de weg kan verhoogd worden. Tijdens het weekend van 5-6 oktober

Het verhogen van de brug in Geel-Stelen over het Albertkanaal tot 9,10 meter en het plaatselijk verbreden van het Albertkanaal kadert binnen de opwaardering van het Albertkanaal. Dit groter project omvat het wegwerken van capaciteitsbeperkende knelpunten op het Albertkanaal. Vandaag zijn al 39 van de 62 bruggen al verhoogd en zijn 17 andere bruggen in uitvoeringsfase. Eind 2022 moet het hele traject klaar zijn.

In Geel-Stelen ligt de nieuwe stalen boogbrug al een hele tijd naast de oude brug. Begin juni 2018 is de oude brug een 20-tal meter verschoven om zo als tijdelijke omleidingsweg te dienen. Zo kon op de huidige locatie een nieuwe brug gebouwd worden die een tweetal meter hoger ligt. 

Brug afgesloten 
De werkzaamheden komen nu in de laatste fase terecht. Half september start de aannemer met de afbraak van het wegdek op de oude brug en het aantakken van de Koning Albertstraat op de nieuwe brug. Omdat die een pak hoger ligt, moeten ook de aanloophellingen worden aangepast. Hierdoor moeten we vanaf woensdag 18 september tot begin december de weg volledig afsluiten voor het verkeer. Het verkeer wordt omgeleid via de N19 (fly-over) of de brug tussen Eindhout (Laakdal) en Winkelomheide (Geel). 

Tijdens het weekend van 5-6 oktober 2019 wordt de oude brug afgebroken. Vanaf zaterdagavond om 22 uur zullen grote  kranen vanop een drijvend ponton onder de brug met de grote sloopwerken van de betonconstructie starten. Als alles vlot gaat kan de nieuwe brug in december dan in gebruik genomen worden.

Nieuwe metalen boogbrug
Deze hogere brug is gebouwd volgens het principe van de ‘generieke bruggen’ die op verschillende locaties langs het Albertkanaal gebruikt worden. Op termijn zullen meer dan 20 gelijkaardige bruggen volgens dit principe worden gebouwd.

De nieuwe brug heeft een totale overspanning van 128 m en een nuttige breedte van 15,60 m op het smalste punt. De brug overspant naast het Albertkanaal (met een breedte van 86 m) ook de oeverstroken waardoor onder de brug ruimte wordt gelaten voor jaagpaden, openbare weg (Kemeldijk) op de rechteroever en het goederenspoor op de linkeroever.

Gepubliceerd op maandag 9 september 2019 13.01 u.

Heb je niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten.