Oekraïense vluchtelingen helpen

Onze regering heeft een oproep gelanceerd waarbij ze Belgen vraagt om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Ook andere hulp is meer dan welkom.

Opvang

Na de registratie van Oekraïense vluchtelingen in Brussel en de eventuele noodopvang gedurende enkele dagen is het de bedoeling dat de mensen die geen eigen oplossing hebben, onder meer terechtkunnen bij Belgische burgers die zich daarvoor kandidaat stellen.

Meerhoutenaren kunnen via de onderstaande link het formulier invullen als ze kandidaat zijn om mensen op te vangen. Over voorwaarden, noodzakelijke faciliteiten, kwaliteitseisen, duurtijd van opvang … kunnen wij kandidaat-opvanggezinnen nog niet informeren omdat we als lokaal bestuur zelf nog wachten op informatie en instructies van de hogere overheden over hoe dit praktisch zal verlopen.

ik bied opvang aan

Aan Meerhoutenaren die al op eigen initiatief Oekraïense vluchtelingen opvangen of van plan zijn dat te doen (familieleden, kennissen ... op eigen initiatief opgehaald) wordt gevraagd om dit ook te melden. Zo blijven we zicht houden op de situatie op Meerhouts grondgebied en kunnen we, indien nodig, anticiperen op mogelijke vragen.

ik vang al iemand op

Andere hulp

Meerhoutenaren of Meerhoutse organisaties die hulpgoederen inzamelen of andere initiatieven nemen, kunnen dat melden via onderstaande link. Deze informatie bezorgen we aan mensen die goederen willen doneren of de initiatieven willen ondersteunen.

ik zamel goederen in of bied andere hulp

Buddy gezocht

Jouw profiel

 • Je hebt geen vooroordelen en je vindt andere culturen een verrijking.
 • Je bent sociaal en spreekt vlot Nederlands. Kennis van de Engelse taal is een pluspunt, Oekraïens en Russisch kunnen uiteraard ook.
 • Je bent geduldig, gaat mee op weg, maar verwacht geen direct resultaat.

Taakomschrijving

(dit varieert afhankelijk van de vragen en behoeften van de vluchteling én van jouw engagement als vrijwilliger)

 • Een vluchteling (en zijn/haar gezin) gedurende hun verblijf begeleiden en helpen integreren.
 • Praktische ondersteuning bieden bij inschrijvingen (ziekenfonds, verenigingen, bib …), het openbaar vervoer, huishouden …
 • Meegaan naar ontmoetingsmomenten met andere Oekraïense gezinnen, dienst burgerzaken, de sociale dienst, een huisarts, de winkel …
 • Helpen een sociaal netwerk uit te bouwen.
 • Nederlands oefenen met volwassenen en/of helpen bij het huiswerk van kinderen.
 • Samen activiteiten doen, naargelang de interesses van gezin en vrijwilliger. Bijvoorbeeld wandelen, iets gaan drinken, gezelschapsspel, uitstap …

Aanbod

 • Informatie over de werking met en de situatie van vluchtelingen, maar ook over de specifieke werking van het lokaal bestuur.
 • Kennismaking met de medewerkers van het lokaal bestuur die werken met vluchtelingen en met andere vrijwilligers.
 • Begeleiding bij dit vrijwilligerswerk.
 • Werken in een ongedwongen en aangename sfeer.
 • Een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid.
 • En bovenal veel plezier en voldoening.

ik wil een buddy zijn

Hulporganisaties

Doneer aan een organisatie die humanitaire hulp biedt aan de slachtoffers van dit conflict:

Meer info

federale overheid

vluchtelingennetwerk Vlaanderen

 • Burgers kunnen terecht voor vragen over het verblijf, opvang, huisvesting, toegang tot onderwijs ...
  • 02 225 44 11 (NL) (elke werkdag tussen 9 en 12.30 uur)
 • Oekraïners:  De Oekraïense vluchtelingen worden geholpen in hun eigen taal. Voor psychologische ondersteuning wordt doorgeschakeld naar Solentra vzw en voor gespecialiseerde vragen rond huisvesting  naar ORBIT vzw. 
  • 02 225 44 21  (Oekraïens) (elke werkdag tussen 9 en 12.30 uur)

Waar kunnen Oekraïense gezinnen terecht voor meer informatie?

CIT-app

Het Agentschap Integratie en Inburgering lanceerde de app ‘Crisis Information Translated’ (CIT). Die app geeft op een handige en laagdrempelige manier belangrijke informatie over onder meer verblijfsmogelijkheden, onderwijs en werk in het Oekraïens, Nederlands, Engels, Frans en Russisch.

De informatie in de app komt uit de brochure ‘Welkom in Vlaanderen’. Ook de coronamaatregelen en info over de vaccinatiecampagne worden trouwens nog steeds bijgewerkt in achttien talen.

De info richt zich in de eerste plaats tot vluchtelingen uit Oekraïne, maar ook voor hulp- en dienstverleners en gastgezinnen kan het een nuttig hulpmiddel zijn. Iedereen die een smartphone of tablet heeft, kan hem gratis downloaden.

Infosessies 'welkom in Vlaanderen'

Tijdens twee online sessies krijgen Oekraïners informatie over de meest dringende vragen die ze hebben over hun verblijf in Vlaanderen. Wat moet je doen om wettig in België te verblijven? Waar kan je wonen? Kunnen jouw kinderen hier naar school? Hoe kan je werk vinden? Waar kan je terecht voor medische hulp? 

De infosessies zijn in het Oekraïens en worden online via Microsoft Teams georganiseerd. Er volgen later ook nog sessies in het Russisch en Engels. Deelnemen is gratis, maar inschrijven is verplicht. 

Meer info en inschrijven via Infosessies ‘Welkom in Vlaanderen’ voor Oekraïners.

Raadpleeg hier ook de flyer in verschillende talen.

Gepubliceerd op woensdag 2 maart 2022 11.06 u.

Heb je niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten.