Orbis Musicana wint cultuurprijs 2019 met prestigieuze prijs op EMJ

Op 22 december werden in de Sint-Jozefkerk de cultuurlaureaten van 2019 in de kijker gezet De jury kende de Cultuurprijs 2019 toe aan Orbis Musicana, die op het Europees Muziekfestival voor de Jeugd (EMJ) in Pelt een belangrijke prijs in de wacht sleepten.

Cultuurprijs

Ook dit jaar werd er heel wat ondernomen in Meerhout op cultureel vlak. Twee sterke kandidaten streden om de Cultuurprijs.  Met de uitreiking van de cultuurprijzen blikt de Cultuurraad terug op het voorbije culturele jaar. De Cultuurraad wil met de toekenning van de prijzen haar waardering uitspreken over het geleverde werk. Het moet een aanmoediging zijn om op de ingeslagen weg verder te gaan.

De verenigingen De Met and Friends en Vaderlands Vredelievend Meerhout kwamen als eerste in aanmerking voor het winnen van de cultuurprijs, met hun organisatie van de Bevrijdingsfeesten in Meerhout. In september werd gedurende drie dagen de Bevrijding van de Duitse bezetter na WOII op grootse manier herdacht. De  twee verenigingen hebben er werkelijk alles aan gedaan om heel de gemeente te betrekken bij het herbeleven van de Bevrijding van Meerhout. De organisatie is er in geslaagd een heus volksfeest op poten te zetten, waarbij de Bevrijding op een prachtige manier herdacht werd. De jury uitte dan ook respect voor wat ze gerealiseerd hebben. De Bevrijdingsfeesten zijn feesten om nooit meer te vergeten en dit totaalproject heeft alle verwachtingen overtroffen.

Als tweede kandidaat was er jeugdharmonie Orbis Musicana. De jury prees hen voor het uitmuntende concert dat zij leverden op het Europees Muziekfestival voor de Jeugd in Pelt. Het EMJ is een festival waar er op ongelofelijk hoog niveau gemusiceerd wordt door jongeren van over heel de wereld. Een professionele jury deelde de punten uit en zo behaalde Orbis Musicana de eerste prijs cum laude, de op één na hoogste onderscheiding in een wedstrijd met meer dan honderd ensembles van over de hele wereld. De jury vond het prachtig dat deze groep jonge mensen zich telkens weer engageerde en alles in het werk stelde om steeds op een hoger niveau te musiceren. De jury heeft dan ook besloten om de cultuurprijs aan deze beloftevolle jeugdharmonie uit te reiken. Zij zullen in de toekomst ongetwijfeld nog veel gaan betekenen voor onze gemeente.

Cultuurvrijwilligers

Zeven cultuurvrijwilligers werden in de bloemetjes gezet.

Voor KVLV Zittaart waren dit Marie-Louise Engelen, Lea Goos, Francine Leuse en Christiane Mellebeeckx, die zich al jarenlang inzetten voor deze vereniging.

Bij VVV Meerhout werden er dit jaar ook twee vrijwilligers gehuldigd, namelijk Huguette Sterckx en Cris Rutten. Zij worden bedankt voor hun toewijding om het toerisme in Meerhout mee uit te bouwen.

Ook Mathilde Verheyen werd bedankt voor haar werk binnen Femma Berg, maar ook voor lokaal bestuur Meerhout leverde ze prachtig werk.

De cultuurvrijwilligers zorgen ervoor dat de verenigingen hun werking kunnen blijven ontplooien. Met hun inzet kunnen mensen deelnemen aan tal van activiteiten en zich verder bekwamen en ontplooien. Deze vrijwilligers bouwen mee aan een verdraagzame en zorgzame gemeenschap. Onze cultuurvrijwilligers maken vijftien jaar of langer deel uit van het bestuur van een vereniging en zetten zich belangeloos in.

De gemeentelijke cultuurraad wil dan ook haar oprechte dank uitspreken voor hun jarenlange inzet en hen een attentie aanbieden. Onze cultuurvrijwilligers van 2019 ontvingen een zingzak en een boekenbon.

Met de uitreiking van de culturele prijzen blikt de Cultuurraad terug op het voorbije culturele jaar. De Cultuurraad wil met de toekenning van de prijzen haar waardering uitspreken over het geleverde werk. Het moet een aanmoediging zijn om op de ingeslagen weg verder te gaan.

Gepubliceerd op zondag 22 december 2019 9 u.

Heb je niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten.