Overlegcomité beslist: reizigers die terugkeren uit rode zone moeten in quarantaine

Het overlegcomité van 30 december 2020 heeft beslist om de regels voor wie ons land in en uit reist aan te scherpen. Deze verstrengingen gebeuren om te vermijden dat reizigers besmettingen invoeren en de mogelijke verspreiding van de nieuwe variant van COVID-19 tegen te gaan.

De evolutie van het aantal bevestigde gevallen is in ons land is momenteel gunstiger dan in andere landen, daarbovenop komt de sterke aanduiding dat een nieuwe variant van COVID-19 die momenteel in het Verenigd Koninkrijk rondgaat, veel besmettelijker is.
Inwoners die terugkeren uit een rode zone en daar langer dan 48 uur verbleven, moeten zich op dag 1 en dag 7 van de quarantaine verplicht laten testen. Niet-inwoners die terugkeren uit een rode zone en daar langer dan 48 uur verbleven, moeten zich op dag 7 van de quarantaine verplicht laten testen.

  • Uitzondering: Reizigers die niet via een lucht- of zeevervoerder naar België komen, en bovendien maximum voor 48u in het buitenland waren, of maximum 48 uur in België zullen blijven, moeten geen PLF-document invullen en moeten zich bijgevolg niet laten testen.

Men zal na terugkeer een sms ontvangen waarmee ze zich kunnen aanmelden bij een testcentrum, waar de staalname voor een PCR- test gebeurt. Daarvoor kunnen zij een reservatie maken via de reservatietool die bereikbaar is via mijngezondheid.belgie.be.

  • Indien men positief test, wordt het hoogrisicocontact in isolatie geplaatst voor minstens 7 dagen vanaf de dag dat de test is afgenomen.
  • Indien men als inwoner negatief test op dag 1, zal u op dag 5 een nieuwe uitnodiging via sms krijgen om u opnieuw te laten testen op dag 7. U moet ondanks de negatieve test op dag 1 in quarantaine blijven.
  • Indien de test op dag 7 negatief is, kan het hoogrisicocontact uit quarantaine, maar benadrukken we het belang van het aanhouden van extra waakzaamheid tot in totaal 14 dagen vanaf de dag van het laatste hoogrisicocontact (met inachtneming van de geldende uitzonderingen voor zorgpersoneel).

Updates vind je op https://www.info-coronavirus.be/

Gepubliceerd op woensdag 30 december 2020 19.14 u.

Heb je niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten.