Overlegcomité evalueert en bevestigt bestaande maatregelen

Er komen voorlopig geen versoepelingen van de coronamaatregelen. Behalve dan voor de rijscholen en examencentra, die opnieuw mogen opengaan. De strenge regels rond reizen naar het buitenland worden verlengd tot na de krokusvakantie én de overheid kondigt meer controles aan.

Huidige maatregelen verlengd tot 1 maart

De coronamaatregelen zijn verlengd tot 1 maart, dat blijkt uit een nieuw ministerieel besluit. Dit besluit sluit echter niet uit dat er intussentijd bijsturingen (versoepelingen of verstrengingen) kunnen komen.

Voorheen: langzame daling

De situatie in ons land evolueerde tot voor kort positief en is gunstiger dan in een hele reeks andere Europese landen. Voor de zesde dag op rij is er echter opnieuw een stijging van het aantal besmettingen.

Het is volgens het overlegcomité echter nog te vroeg om de eventuele impact van terugkerende reizigers, de voorbije feestdagen en de heropening van de scholen te evalueren.

Het overlegcomité heeft daarom de volgende beslissingen genomen:

  • Verplicht thuiswerk blijft aangehouden. Er komen meer controles op de werkplekken van werknemers die in quarantaine moeten zijn.
  • Niet-essentiële reizen blijven ten zeerste afgeraden. Er komen meer controles op het naleven van testing en de verplichte quarantaine na een niet-essentiële reis. Ook de controles van het terugkerend reisverkeer over de weg zullen worden opgedreven. De huidige regels voor reizen zullen gelden tot zeker na de krokusvakantie.
  • Sneller vaccineren. Het overlegcomité vraagt de taskforce Vaccinatie om het vaccineren te versnellen en efficiënter te maken. Het nieuws over de verdubbeling van de Europese aankoop van vaccins van Pfizer en BioNTech is in dat kader van bijzonder belang.
  • Meer testen. De ministers van volksgezondheid en de Taskforce Testing krijgen de opdracht om binnen de huidige testcapaciteit het aantal PCR-testen en antigeentesten op te voeren.
  • Waakzaamheid in het onderwijs. Extra aandacht moet gaan naar het respecteren van de sanitaire maatregelen en het respecteren van de quarantaine van schoolgaande jongeren, in het bijzonder voor schoolgaande jongeren uit onze buurlanden die een minder gunstige epidemiologische situatie kennen.

Versoepeling

Er komt één versoepeling. Voor rijscholen, omdat de achterstand te groot werd. Wie een rijbewijs B wil behalen, een gewoon autorijbewijs (of BE mét aanhangwagen), kan vanaf maandag opnieuw terecht bij de rijscholen en examencentra. Sinds midden december waren alleen theoretische lessen en examens mogelijk voor dat type van rijbewijs. Praktijklessen en -examens mochten niet, behalve voor motorfietsen, bussen en vrachtwagens.

Noodzaak aan perspectief

Het overlegcomité begrijpt de bijzonder precaire positie waarin zelfstandigen en ondernemers zitten die nu al maandenlang hun zaak moeten gesloten houden. Om de heropening voor alle sectoren zo snel en efficiënt mogelijk te kunnen laten gebeuren, vraagt het overlegcomité aan de expertencommissie (GEMS) een tijdpad uit te tekenen voor de heropening en aan te geven waar verstrengde protocollen en bijkomende sanitaire maatregelen nodig zijn.

Aan het Covid-19-Commissariaat wordt gevraagd om concrete voorstellen over te maken om de motivatie van de bevolking tijdens deze moeilijke periode te ondersteunen.

Het Overlegcomité zal opnieuw vergaderen op 22 januari 2021. Op dat moment kan de impact van de feestdagen en terugkerende reizigers beter geëvalueerd worden.

Gepubliceerd op vrijdag 8 januari 2021 8.27 u.

Heb je niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten.