Patrick Hufkens wint fotowedstrijd met 'Groezrock'

Het gemeentebestuur organiseerde in 2017-2018 de fotowedstrijd 'Een portretje Meerhout'. Patrick Hufkens won de wedstrijd in de open categorie met 'Groezrock'. Jelt Struyf ging aan de haal met de prijs in de jongerencategorie. Alle winnaars ontvangen een geldprijs.

35 deelnemers toonden met 134 foto's dat Meerhout een mooie, groene, toffe gemeente is waar het plezant is om te vertoeven. In de jongerencategorie namen twee kinderen deel.

Patrick Hufkens won de wedstrijd in de open categorie met 'Groezrock'. Jan Boons en Jan Scheunders ontvingen de tweede en derde prijs. Jelt Struyf ging aan de haal met de prijs in de jongerencategorie. Alle winnaars ontvangen een geldprijs.

Fototentoonstelling in het gemeentehuis

Een selectie van deelnemende foto's kan je bewonderen in de fototentoonstelling 'Een portetje Meerhout'. De tentoonstelling is gratis te bezoeken tot 15 december 2018 in het gemeentehuis, Markt 1.

Een vierkoppige jury bekeek alle beelden en beoordeelde de foto's als volgt:

Open categorie

De jury kent de eerste prijs toe aan Patrick Hufkens uit Meerhout met de foto ‘Groezrock'. Dit beeld van Groezrock geeft perfect weer hoe het er aan toe ging tijdens het festival. Het is een mooi voorbeeld van een geslaagde compositie. De horizon ligt niet recht maar scheef. Dat roept een beeld op van een fotograaf die, zoals wel meer festivalgangers, een pintje teveel op heeft. Het evenwicht in de foto komt tot stand door de dialoog tussen de tenten aan de linkerkant staan en de mensen op het verhoogde platform met balustrade aan de rechterkant. De monotone kleur maakt de foto krachtig, het tegenlicht versterkt het sfeervolle van de foto. Het tegenlicht zorgt ervoor dat de silhouetten van de festivalgangers tekening geven aan het beeld. Het zorgt er ook voor dat de bekertjes op de grond lichtstipjes werden die op hun beurt een tegengewicht vormen voor de lucht. Kortom een heel sfeervolle foto van Groezrock, een foto met een 'zatte' ziel. De jury vindt dit dan ook de waardige winnaar van deze wedstrijd.

Jan Boons uit Geel ontvangt de tweede prijs met 'Graanoogst'. De jury vindt dat de foto 'Graanoogst' helemaal juist is. Het is een boeiend beeld van kleur en lijnenspel. Het bruine wordt mooi omrand door het frisgroene. De lijnen in het groen worden geaccentueerd door het tegenlicht. De diagonaal bovenaan, die herhaald wordt door de onderste tractor, geeft dynamiek aan de foto. De foto is niet druk. De compositie zit helemaal goed. Een verdiende prijswinnaar.

De derde prijs is voor Jan Scheunders uit Mol met zijn foto ‘Antoon'. 'Antoon' is een foto van een gekend kunstenaar uit Meerhout. Over deze foto kan niets slecht gezegd worden. Het is een mooie, zachte foto met natuurlijk licht. De figuur is heel goed uitgelicht en heeft een passende achtergrond, zowel qua thema als qua kleur. Het model maakt binding met de fotograaf en dat maakt de foto sterk en intrigeert. 

Jongerencategorie

Met 'Loslopende kippen' kaapt Jelt Struyf uit Meerhout de prijs weg. De foto 'Loslopende kippen' sprak de jury heel erg aan. De foto heeft een goed onderwerp. De kippen staan op de juiste plaats in de foto, net niet in het midden, wat de foto een interessante compositie geeft. Het beeld is heel mooi van kleur. Het bruin van de kippen komt goed uit tegen de groene achtergrond. Die achtergrond bestaat uit drie lagen; het frisgroen van de plantjes op de voorgrond, het reflecterend groen van het water in het midden en het donkergroene struikgewas dat bovenaan de foto omlijst. Het rode van de ogen en kam van de kippen en het gele bloemetje geven de foto een accent. Bovendien lijken de kippen oog te hebben voor de fotograaf zodat de aandacht van de kijker naar de kip wordt gezogen.

Gepubliceerd op maandag 1 oktober 2018 8.37 u.

Heb je niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten.