Verkiezingen 2019: stemmen voor het Europees Parlement als EU-burger

Op zondag 26 mei 2019 zullen de leden van het Europees Parlement verkozen worden in de 27 lidstaten van de Europese Unie.

Heb je niet de Belgische nationaliteit, maar wel die van een EU-lidstaat en wil je stemmen bij de Europese verkiezingen op 26 mei 2019? Wie in Meerhout woont, moet zich daarvoor ten laatste op 28 februari 2019 inschrijven als kiezer bij de gemeente.

Voorwaarden

  • Je bent minstens 18 jaar op 26 mei 2019
  • Je bent ingeschreven in het bevolkingsregister van Meerhout op 1 maart 2019
  • Je bent niet uitgesloten of geschorst van het kiesrecht op 26 mei 2019
  • Je bent EU-burger  
    Dit wil zeggen dat je de nationaliteit hebt van één van volgende landen: Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatïe, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovakije, Slovenië, Spanje, Tsjechië of Zweden.  Voor Britse onderdanen is het mogelijk zich in te schrijven. Zodra de Brexit officieel is, wordt deze inschrijving alsnog geannuleerd.

Hoe inschrijven?

Heb je al eens gestemd bij Europese verkiezingen in Belgïe en voldoe je nog aan de kiesvoorwaarden, dan hoef je niet opnieuw in te schrijven. Je krijgt dan automatisch je oproepingskaart per post toegestuurd.

Voor de federale en regionale verkiezingen kan je niet stemmen.

Als je je wil inschrijven voor de Europese verkiezingen van 26 mei 2019, dan moet je voor 28 februari 2019 een aanvraag tot inschrijving bezorgen aan de gemeente Meerhout.

Dit kan op volgende manieren:

  • Je scant een ingevulde en ondertekende versie van het onderstaande formulier C1 in. Je mailt dit document, samen met een kopie van je identiteitsbewijs, naar burgerzaken@meerhout.be
  • Je vult het onderstaande formulier C1 in en je geeft een ondertekende versie af bij team burgerzaken. Je moet je identiteitsbewijs voorleggen.

Team burgerzaken controleert of je voldoet aan de voorwaarden.

Als uit deze controle blijkt dat je voldoet aan de voorwaarden, dan word je erkend als kiezer via een beslissing van het college van burgemeester en schepenen.

OPGELET!

Als je éénmaal bent ingeschreven als kiezer ben je verplicht om te gaan stemmen.

Enkele weken voor 26 mei 2019 krijg je een oproepingsbrief (uitnodiging) om deel te nemen aan de Europese verkiezingen. Daarin vind je alle praktische informatie.

Meer informatie?

 

 

Gepubliceerd op maandag 10 december 2018 19.23 u.

Heb je niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten.