Verplichte schatting bij woonkrediet

Sinds 1 januari moet voor elk woonkrediet een verplichte schatting van de woonst gebeuren. Je kan dus niet langer op basis van je aankoopprijs een lening afsluiten bij de bank. Als je te veel biedt voor een pand, kan je het verschil tussen aankoopprijs en geschatte waarde niet langer lenen.

Kosten van een schatting

Je bank zal bij de aanvraag van je woningkrediet een schatting laten uitvoeren. Hiervoor werkt ze samen met interne of externe schatters maar bijvoorbeeld ook met statistische waarderingsmodellen. Bij sommige banken is deze schatting gratis, bij andere enkel gratis als het over de eerste eigen woning gaat en bij nog andere wordt er uitgegaan van een standaardprijs van 200 euro of hangt het tarief af van de bewoonbare oppervlakte.

Je kan ook zelf een schatter aanstellen. Zeker als verkoper is het interessant om je huis op voorhand te laten schatten door een beëdigd schatter. Zo kan je ook meteen aan je potentiële kopers aantonen dat je woning echt naar waarde is geschat.

Eigen middelen

Eigen middelen waren al belangrijk en blijven dat ook met deze nieuwe manier van werken. Maar wat als je over geen of weinig eigen middelen beschikt? Dat hoeft niet noodzakelijk een drempel te zijn. Als het gaat om de verwerving van een eerste eigendom, mogen de banken voor 35 % van hun leningen boven de drempel van 90 % van de waarde gaan.

De maatregel zou in theorie ook de verhitte vastgoedmarkt kunnen stabiliseren en naar verwachting zullen op termijn de prijzen dalen.

Opschortende voorwaarde

Met een schatting weet je beter wat je koopt maar een schatting door experten kan onderling wel eens sterk verschillen. Afhankelijk van de manier waarop de schatting wordt uitgevoerd kan dit dus een ander plaatje opleveren.

Neem bij verkoop altijd een opschortende voorwaarde over de financiering mee. Hierdoor kan de verkoop enkel tot stand komen als de koper bij de bank een lening kan krijgen. Zonder een dergelijke voorwaarde is het immers niet evident dat je een woonkrediet krijgt als de geschatte waarde ver onder de aankoopprijs ligt. Op die manier kom je ook niet voor het principe van een gedwongen verkoop te staan.

Gepubliceerd op donderdag 7 april 2022 14.10 u.

Heb je niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten.